• home
 • video
 • pas verschenen

  De Cauwer over gele Van Avermaet: "Kippenvel en tranen in mijn ogen"

  Wielercommentator José De Cauwer leefde zeer intens mee met de overwinning van Greg Van Avermaet in de Ronde van Frankrijk. "Als je zelf in het vak gezeten hebt, weet je wat hier allemaal aan voorafgegaan is."

  José De Cauwer bleef opvallend stil tijdens de laatste kilometer van Greg Van Avermaet. "Topsport ligt heel dicht bij emotie. Ik zat daar met kippenvel en tranen in mijn ogen" vertrouwt hij ons toe. "Als je zelf in het vak gezeten hebt, weet je wat hier allemaal aan voorafgegaan is. Die gele trui komt niet zomaar uit de lucht gevallen."

  "Wij zien wel wat beelden op televisie, maar het is de renner die het moet doen. De eenzaamheid, het harde werken, ... Die zware val in de Ronde van Vlaanderen is Van Avermaet zeker nog niet vergeten. Dat moest misschien wel het hoogtepunt uit zijn carrière worden, nu is dat voorlopig dit moment."

  "Of ik wist dat hij het in zo'n zware etappe ook kon? Gezien zijn teleurstelling na de eerste twee ritten wel. Zeker toen hij Sagan zag winnen in die sprint bergop. Hij dacht daar die gele trui al gepakt te hebben. Ik dacht toen: "hij is niet goed genoeg", maar op de beelden vanuit de helikopter zie je heel goed dat hij daar ingesloten werd. Hij had daar al een gouden kans gemist."

  "Toen ik hem zag wegrijden uit dat groepje met Majka was ik wel geneigd om te denken dat het binnen was. Als je dan één iemand ter wereld moet zoeken waar je op zo'n moment nog mee kan praten, dan is het Thomas De Gendt wel. Die zal niet op vijftig kilometer van de streep afhaken omdat hij zich wat minder voelt. Die rijdt gewoon vol en gaat dan voor die bolletjestrui. Proficiat."

  "Hoe lang Van Avermaet in het geel blijft? Ik ben geneigd om te denken dat hij de rit van morgen ook nog wel overleeft. Hij zal misschien niet bij de eersten aankomen, maar ik betwijfel of ze hem daar in één keer vijf minuten zullen aansmeren."

  "Als je niet altijd wint, heb je heel veel vrienden"

  Iedereen gunde Van Avermaet zijn overwinning en de gele trui. Heeft De Cauwer een verklaring voor die populariteit? "Hij heeft niet dat hautaine. Hij denkt niet "ik ben hier de man, ik rijd met een Ferrari en de anderen niet"."

  "Hij is toch een tikkeltje meer Vlaams. Hij houdt altijd de voetjes op de grond. Zijn familie probeert dat ook zo te houden. Hij heeft daar ook wel een goeie vrouw voor. Hij wint ook niet altijd. Dan heb je heel veel vrienden."

  De laatste kilometer van Van Avermaet:

  Video player inladen ...