• home
 • video
 • pas verschenen

  Beveiliging tijdens de Tour: "Per kilometer meer dan zes agenten"

  De Ronde van Frankrijk eist vanaf vandaag weer alle aandacht op, maar hoe beveilig je zo'n wielercircus? "Er rijdt dit jaar een elite-eenheid van het leger mee", vertelt Frank Renout. "Maar het zal wel een groot wielerfeest blijven."

  Door de verhoogde terreurdreiging werd de beveiliging tijdens het EK Voetbal in Frankrijk danig opgetrokken. Vandaag komt daar ook nog eens de Ronde van Frankrijk bij. "Het is echt enorm ingewikkeld om die te beveiligen", weet correspondent Frank Renout. "Een voetbalstadion is statisch, maar dit is een bewegend en uitgestrekt circus."

  "Je hebt natuurlijk een karavaan, de renners, het publiek, maar ook 2000 journalisten. Soms zitten die op één plek, maar heel vaak is die mensenmassa onderweg. Frankrijk zet daarom 23.000 agenten in, een paar duizend meer dan anders. Die houden het publiek in de gaten, maar beschermen het ook. Tegen aanslagen, maar ook tegen de aangekondigde acties van de vakbonden."

  "Nieuw dit jaar is dat er een speciale elite-eenheid van het leger meerijdt, de zogenoemde GIGN. Dat is een eenheid die heel snel kan tussenkomen in geval van een aanslag bijvoorbeeld. Ook elk team krijgt een eigen beveiligingseenheid van twaalf agenten. Het is echt een enorme operatie."

  "Als je het uitrekent, staan er op elke kilometer meer dan zes politieagenten. Dat is logisch want de komende drie weken zullen bijna 12 miljoen bezoekers naar de Tour komen. "

  "Of het publiek extra maatregelen moet verwachten? Dat weten we eigenlijk niet. Daar wordt niet over gecommuniceerd. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gezegd dat het een veilige ronde moet worden, maar dat het ook een wielerfeest moet blijven. Ik denk dus niet dat bepaalde delen van het parcours afgesloten zullen worden."