• home
 • video
 • pas verschenen

  Discussie zonder einde in Panenka!: "Een gin tonic erbij en dan red je het wel"

  0 / 0
  Panenka! ging gisteren pas laat op antenne door de penaltyreeks in Polen-Portugal. Het kon de pret niet drukken in de studio. Kijk hier naar de leukste fragmenten. Onderaan het artikel kunt u de volledige uitzending bekijken.

  Mulder: "Een gin tonic erbij en dan red je het wel"

  Dat Renato Sanches tot Man van de Match werd verkozen na Polen-Portugal vond Jan Mulder maar niks. "Pepe speelde twee keer zo goed, die verdiende dat echt. Zoals hij Lewandowski dekte, zo moeten de Belgen Bale aanpakken", vindt Mulder.

  Het gesprek mondt uit in een discussie over zonedekking en mandekking. "We moeten dit afronden, want het is al vijf voor één. Als we hierop doorgaan, zitten we hier tot 1.30u", probeert Karl Vannieuwkerke er een einde aan te breien.

  Geen probleem vindt Mulder: "Een gin tonic erbij en dan red je het wel. Een beetje lol in de zaak!" Vannieuwkerke doet prompt een belofte. "Wie hier binnen de tien minuten een gin tonic brengt, krijgt van mij zes flessen champagne."

  Mulder: "Hazard die niet op doel moet trappen? Dat is net de essentie!"

  Eden Hazard sukkelt in de aanloop naar de match tegen Wales met een blessure. "Hij zal niet al te veel op doel moeten trappen", vindt bondscoach Marc Wilmots.

  Jan Mulder repliceert: "Dat is in de eerste plaats goudeerlijk van Wilmots, maar ik vind het een beetje een gekke opmerking. Op doel trappen lijkt me de essentie van deze sport."

  De Vlieger: "Raar dat Kabasele niet in beeld komt om Vertonghen te vervangen"

  Marc Wilmots moet tegen Wales Jan Vertonghen én de geschorste Thomas Vermaelen vervangen. Jordan Lukaku neemt al zeker de plaats in van Vertonghen als linksachter, maar voor de centrale positie liggen Laurent Ciman en Jason Denayer nog in balans.

  "Het is raar dat Christian Kabasele vandaag niet in beeld komt in alle gesprekken", vindt Geert De Vlieger. "Het is toch wat vreemd dat Wilmots Ciman ziet als een verdediger die links in het centrum kan spelen. Hij heeft daar wel gespeeld bij Standard, maar dat is intussen toch ook al een tijdje geleden."

  Mulder: "Drie goeie dribbels en J.Lukaku wordt zo verkocht aan Chelsea"

  Jan Mulder treurt om de blessure van Jan Vertonghen. "Dat dat nú gebeurt... Ik heb zo met die jongen te doen. Het is eigenlijk erger voor Vertonghen dan voor de Rode Duivels. Dat kan eventueel opgelost worden, hoewel hij toch een héél belangrijke speler was", zegt Mulder.

  Jordan Lukaku moet Vertonghen doen vergeten op de linksback. "De persoonlijkheid van Vertonghen heeft Lukaku per definitie niet", gaat Mulder voort. "Alhoewel: als je in een halfuur drie goeie dribbels doet, dan verkopen ze je zo aan Chelsea voor vier miljoen euro per jaar."

  Mulder: "Ik kies voor twee verdedigers en Witsel daar wat rond"

  Jan Mulder zou het op zijn eigengereide manier aanpakken tegen Wales. "Courtois heb ik na lang aarzelen in doel gezet. Met twee verdedigers en Axel Witsel die soms daarachter en soms daarvoor loopt", doet Mulder zijn revolutionaire defensie uit de doeken.

  "Op het middenveld heb ik heel veel hoop op Dembélé, ik miste hem. Hij wordt de draaischijf van die weergaloos aanvallend, cirkelend elftalletje. Ik hoor een dodelijke stilte in de zaal. Waarom niet, Geert?"

  De Vlieger: "Bale en Ramsey in zone opvangen"

  Geert De Vlieger analyseert hoe Wales speelt en hoe de Rode Duivels het gevaar Ramsey en Bale moeten bestrijden. "Je moet ze in zone aanpakken", vindt De Vlieger, die daarin wordt bijgetreden door Imke Courtois en Franky Van der Elst.

  Dat staat haaks op de visie van Jan Mulder, die pleit voor een mandekking. "We zullen vrijdagavond wel zien. Is er dan opnieuw Panenka? Dan in dezelfde bezetting graag!"

  Blessure van Jan Vertonghen komt hard aan bij de Belgen

  Eén dag voor de kwartfinale tegen Wales zag vicekapitein Jan Vertonghen een einde komen aan zijn toernooi door een enkelblessure. Sporza-journalist Wouter De Smet doet het relaas van de noodlottige dag voor Vertonghen en de Rode Duivels. Hij zag ook hoe Eden Hazard opnieuw op het trainingsveld stond.

  Welshmen zijn overleden Gary Speed nog niet vergeten

  De betreurde Gary Speed is de architect van het huidige succes van Wales. De nagedachtenis aan Speed leeft voor bij zowel de spelers als de supporters. Iedereen is vol lof over hem.

  Aan de tafel bij Panenka! heeft analist Franky Van der Elst een truitje van Speed meegebracht. "In de jaren 90 hebben we met de Rode Duivels zes keer tegen Wales gespeeld, daar was hij een paar keer bij. Speed was een goeie voetballer", haalt Van der Elst herinneringen op.

  Bekijk de volledige uitzending van Panenka!