• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "Bij de Belgen zullen we het vooral van Van Avermaet moeten hebben"

  Wie doet even goed als Van Avermaet vorig jaar?

  Terwijl het EK in de beslissende fase is aanbeland, maakt Frankrijk zich op voor een tweede groot sportevenement. Zaterdag begint de 103e Tour de France. Wat verwacht Sporza-commentator Michel Wuyts van de Belgen en wie houdt Peter Sagan van de groene trui? In het tweede en laatste deel van zijn vooruitblik heeft hij het ook over de mogelijke verrassingen.

  "De Belgen moet goed uitspitten waar hun kansen liggen"

  Belgische hoop om de gele trui na 3.519 kilometer aan te mogen trekken in Parijs, is er niet. De Belgen moeten dus vooral mikken op ritzeges.

  "De Belgen kunnen ritten winnen door vooraf goed uit te spitten waar hun kansen liggen", zegt Wuyts.

  "Greg Van Avermaet zou ik uitnodigen om zijn kans te gaan in de tweede etappe. Daar ligt een klimmetje van drie kilometer op zijn maat."

  "Als Belgen zullen we het vooral van Van Avermaet moeten hebben . Voor de rest zitten we een beetje in een dal. We hebben geen topsprinter, geen topklimmer of geen toptijdrijder. In de Tour winnen de specialisten. Alleen in de slotweek zijn er kansen voor de vrijbuiters."

  "Serge Pauwels zou ik aanraden om zich in de eerste week op afstand te laten zetten. Dan krijgt hij in het vervolg waarschijnlijk wat ruimte. Zoals ik hem zag klimmen in de Dauphiné moet het kunnen."

  "Jasper Stuyven heeft gezegd dat hij te jong is om als helper naar de Tour te gaan. Hij wil zijn kans gaan. Ik zou zeggen: niet praten, maar doen."

  Groen: "Tegenstanders hebben pech dat Sagan bijna nooit valt"

  Net als voor de gele trui (Froome) is er ook voor de groene trui een uitgesproken favoriet. Peter Sagan kan het puntenklassement voor de beste sprinter/snelste benen voor de vijfde keer winnen.

  "Gezien het parcours is niemand in principe in staat om Sagan van de zege te houden. Alleen pech kan hem tegenhouden. Maar zijn tegenstanders hebben op hun beurt de pech dat Sagan zelden valt. En als hij valt, valt hij bijna nooit slecht. Hij heeft een uitstekende valreflex."

  "Als hij met dezelfde ingesteldheid naar deTour gaat als vorig jaar, en dat hoop ik, dan gaan we gensters zien. Vorig jaar was voor mij Sagan en niet Froome de grote man in de Tour."

  Verrassing: "Ik zou doordacht gokken op Nibali en Meintjes"

  Wie zelf een Tour-selectie samenstelt, is misschien wel iets met de tips van Michel Wuyts over de verrassingen. "Ik zou doordacht durven te gokken op Nibali."

  "Wie zegt dat Aru de druk al zal aankunnen? Aru is zeer wispelturig. De ene dag zag ik hem in de Dauphiné in de problemen komen, de andere dag won hij. Ik denk dat hij nog niet voldoende weerbaarheid heeft."

  "Als Nibali zijn ritme terugvindt, zie ik hem leuke dingen doen. Niet alleen voor een ritzege, maar ook voor het klassement. Tenzij hij olympisch kampioen wil worden, want op het parcours van Rio gaat niemand hem pijn doen. Dat lijkt uitgetekend voor hem."

  "Als we het niet bij de toppers zoeken, zou ik geld zetten op Louis Meintjes. Het lieve kleine dingetje van 48 kilogram uit Zuid-Afrika. Hem zie ik wel wegdartelen en voor een Zuid-Afrikaanse dagzege zorgen."