• home
 • video
 • pas verschenen

  Het Tourcircus in kaart: 2.000 journalisten en 40.000 overnachtingen

  Vorig jaar mocht Antwerpen al eens kennismaken met het enorme Tourcircus.

  De Ronde van Frankrijk heeft op Twitter nog maar eens aangetoond dat de organisatie een enorme onderneming is. Zo buigt het circus op een gigantische logistiek en zijn ook de andere cijfers rond het massa-evenement om van omver te vallen.

  Gisteren brachten we de sportieve cijfers over de Tour (zie Lees ook), maar de Ronde van Frankrijk maakte ook zelf een infographic bekend vol met interessante cijfermatige weetjes. Vooral de enorme logistieke voorzieningen springen in het oog. 

  Zo plaatst de organisatie bij elk van de 21 etappes ruim vier kilometer aan afsluitingen langs het parcours. Bij elke aankomstplaats is er bovendien zeven hectare ruimte voorzien om het hele circus op te vangen. 

  Ook onderweg valt heel wat te beleven. Zo zorgt de "caravane publicitaire" met 170 voertuigen voor een 12 kilometer lange sliert spektakel. Meer dan 600 personen gooien doorheen de Tour 14 miljoen gadgets op straat. Het meest gegeerde gadget voor renners en publiek is uiteraard het gele Tour-leeuwtje.

  Bovedien moet het hele circus, inclusief de renners, ook ergens overnachten. De Tour heeft daarom in 210 hotels meer dan 40.000 overnachtingen geboekt.

  Mediavoorzieningen

  De Tour is de meest gemediatiseerde wielerwedstrijd ter wereld. Ook de cijfers rond de media-organisatie laten daar geen twijfel over bestaan.

  Dit jaar zullen dagelijks ruim 2.000 journalisten actief zijn in de Ronde van Frankrijk. Zij werken voor een van de 347 persagentschappen, 68 radiostations of 86 televisiekanalen.

  Aangezien de Tour in meer dan 190 landen wordt uitgezonden, zorgt ook dat voor een haast nooit geziene logistieke organisatie. Elke dag arriveren ongeveer 120 vrachtwagens vol materiaal aan de aankomstzone. Meer dan 500 personeelsleden rollen er dagelijks gemiddeld 60 kilometer aan kabels uit.

  Ook Michel Wuyts en José De Cauwer zullen niet alleen zijn in deze Ronde van Frankrijk. Onze twee Tour-stemmen worden geflankeerd door meer dan 90 andere commentatoren.

  Veiligheidsmaatregelen

  De organisatie moet uiteraard ook voorzien in de veiligheid voor de renners en het publiek. Daarom laat de organisatie doorheen de hele Tour 23.000 agenten de toegangswegen tot de wedstrijd bewaken. Verder zullen er ook 2.800 signalisatieborden komen om de gevaarlijkste punten onderweg aan te duiden.

  Daarnaast staan nog eens tien dokters permanent klaar om eventuele blessures bij de renners te behandelen. Zij rijden mee met het peloton in een van de zeven ambulances of een van de twee medische volgwagens. Verder zit er ook één dokter op de moto.

  Bekijk zelf alle cijfers hieronder: