• home
 • video
 • pas verschenen

  Filip Joos: "Geloof nog altijd niet dat Italië Europees kampioen wordt"

  Filip Joos: "Conte is nu al de trainer van het toernooi."

  De Italianen blijven verbazen op het Europees kampioenschap in Frankrijk. "En dat met beperkt materiaal", benadrukt voetbalcommentator/Italofiel Filip Joos, die weet hoe Duitsland zaterdag de Azzurri kan afstoppen in de kwartfinales. "Leg De Rossi aan banden en je kansen stijgen met 20 procent."

  "Tactisch en fysiek bijzonder sterk"

  Na België in de eerste match van Groep E is in de 1/8e finales ook Spanje in de val van de Italianen gelopen. "Ze hebben me opnieuw verbaasd. Ze hebben ook de Spaanse bondscoach Vicente Del Bosque verbaasd. En dat verbaast mij dan ook weer", zegt Filip Joos.

  "Intussen is het echt duidelijk hoe ze het aanpakken. Toch is het bijzonder moeilijk om een remedie te vinden."

  "Wat ze tegen Spanje deden, vond ik superieur. En eigenlijk - ik val in herhaling - doen ze dat met beperkt materiaal."

  "Conte transformeert de Italianen tot machines. Hij is hun topspeler. Zelfs Jan Mulder zal me moeten bijtreden. Hij is de trainer die die ploeg groot maakt."

  "Tactisch zijn de Italianen bijzonder sterk. Ook fysiek. De "preparatore atletico" (de fitnesscoach, red) verdient een enorm compliment. Hij heeft ze allemaal op scherp gekregen."

  "Spelen zo snel mogelijk diep"

  Wie Italiaans voetbal zegt, zegt nog vaak catenaccio. "Dan moet je al even terug in de tijd", vindt Filip Joos. "Italië heeft Spanje ook aanvallend in de problemen gebracht. En dat deden ze ook met ons."

  "Het lijkt simpel. Ze spelen de bal zo snel mogelijk diep. En dan beginnen ze te rennen. Met die lopende mensen zijn ze levensgevaarlijk. Tot mijn verbazing doen ze dat erg goed."

  "Conte is nu al de trainer van het toernooi"

  Door de manier waarop Italië dus door het toernooi dartelt, zijn de titelkansen van de Italianen gestegen. Voor het toernooi achtte Filip Joos een Europese titel onmogelijk.

  "Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen, maar ik geloof nog altijd dat andere teams meer kwaliteiten hebben. Landen als Duitsland, België en eigenlijk ook Portugal. Frankrijk weet ik niet. Die zouden er toch aangaan tegen Italië."

  "Nu komen wel de Duitsers eraan. Dat wordt een fenomenale match. Ik blijf denken dat ze favoriet zijn tegen Italië. Conte zou dat zeer graag horen. De Italianen spelen ook een beetje op revanchisme."

  "Ik geloof nog altijd niet dat ze Europees kampioen worden. Ik kan het echt niet geloven met die ploeg. Het is wel het land waar het nu het lekkerste loopt."

  "Wat er ook gebeurt, Conte is de trainer van het toernooi. Zelfs al pronkt Marc Wilmots met die beker. Dat gun ik hem heel erg, maar wat Conte met deze groep doet, is verbluffend. Ik kijk al uit naar zijn aanpak bij Chelsea."

  "Duitsland moet De Rossi opsluiten"

  België en Spanje liepen een blauwtje tegen de Squadra. Hoe pakt Duitsland de Italianen aan?

  "Fysiek zijn de Duitsers enorm sterk. Dat helpt. En ze zullen ook gezien hebben dat ze die ballen niet mogen laten vertrekken", geeft Joos de Duitse coach Löw advies.

  "De Rossi moet je opsluiten. Dat deed Spanje echt slecht. De Rossi is "opsluitbaar" aan het worden, dat zie je bij Roma. Tegen Spanje niet. Hij speelde een uur lang als een koning. Hij kreeg alle ballen, hij bood zich telkens goed aan en hij stuurde zijn ploegmaats diep. Dat mag je echt niet doen."

  "Die nummer 6 staat daar niet alleen om de boel dicht te houden voor de defensie. Hij is er ook om de ballen te laten vertrekken. Die moet je aan banden leggen. Anders slinken je kansen met 20 procent tegen Italië."

  "Ik denk wel dat de Duitsers over die wapens beschikken. Bovendien is De Rossi half geblesseerd. Als hij niet fit geraakt, slinken de kansen voor Italië ook met 20 procent."

  "Italië is een slimme en uitgekookte ploeg, maar dat is Duitsland intussen ook. En ik zie de Duitsers zich niet à la Spanje naar de slachtbank laten leiden. Bij Spanje zag je het einde van een cyclus. Plots zag je oude jongens, terwijl de Italianen even oud zijn."

  "Blij dat ik geen Lineker-belofte heb gedaan"

  BBC-voetbalcoryfee Gary Lineker presenteert begin volgend seizoen een aflevering van Match of the Day in zijn ondergoed. Die belofte had hij gemaakt als Leicester - waar de ex-international fan van is - de titel zou pakken.

  Joos haalt opgelucht adem: "Voor het EK had ik bijna gezegd: "Als Italië Europees kampioen wordt, doe ik een Lineker. Ik ben onwaarschijnlijk blij dat ik dat niet gezegd heb. Het zou geen gezicht zijn."