• home
 • video
 • pas verschenen

  De Ronde van Frankrijk in 10 opvallende cijfers

  De Mont Ventoux is een van de 63 beklimmingen in deze Tour.

  Zaterdag is het weer zover, dan schiet Christian Prudhomme de Ronde van Frankrijk op gang aan de Mont Saint-Michel. Sporza ging in aanloop naar deze Tour op zoek naar tien opvallende cijfers, speciaal voor al wie wil uitpakken met getalsmatige weetjes tijdens een saaie overgangsetappe.

  1. Vier landen

  De Tour doorkruist dit jaar vier landen. De karavaan trekt zich op gang in Frankrijk bij de Mont Saint-Michel. Daarna gaat het zuidwaarts richting Pyreneeën, waar de renners het Franse asfalt even inruilen voor Spaanse bodem. Ook Andorra wordt met een aankomst op Arcalis aangedaan.

  In de Alpen trekt deze Tour dan nog een laatste keer de Franse staatsgrenzen over. In de zestiende en zeventiende etappe wordt gefinisht in Zwitserland.

  2. Veertien Belgen

  Er verschijnen zaterdag veertien Belgen aan de start. Daarmee moet België enkel drie landen laten voorgaan in het aantal deelnemers: Frankrijk, Spanje en Nederland starten met meer renners.

  De veertien landgenoten: Jan Bakelants (AG2R), Greg Van Avermaet (BMC), Julien Vermote en Iljo Keisse (Etixx), Oliver Naesen (IAM), Thomas De Gendt, Jens Debusschere en Jurgen Roelandts (Lotto), Jurgen Van den Broeck (Katjoesja), Sep Vanmarcke en Maarten Wynants (Lotto-Jumbo), Jasper Stuyven en Edward Theuns (Trek) en Serge Pauwels (Dimension Data).

  3. 22 jaar en 219 dagen

  De jongste renner in deze Tour is Sondre Holst Enger. De Noor van IAM Cycling is aan de start van deze Ronde van Frankrijk exact 22 jaar en 219 dagen oud.

  De echte volgers kennen de jonge Noor misschien wel van zijn dansje na een overwinning in de zesde etappe van de Ronde van Kroatië.

  4. Veertig jaar geleden

  Het is dit jaar exact veertig jaar geleden dat een landgenoot nog eens de Tour kon winnen. Lucien Van Impe won in 1976 als laatste Belg voor Joop Zoetemelk en Raymond Poulidor. Ook dit jaar ziet het er niet naar uit dat de klimmer uit Mere een Belgische opvolger krijgt.

  5. 42 jaar en 71 dagen

  De oudste renner die zich zaterdag samen met het peloton op gang trekt is Matteo Tossato. De renner van Tinkoff is dan 42 jaar en 71 dagen oud. Het is voor "Tosso" trouwens al de 33e grote ronde in zijn wielercarrière. De Italiaan moet straks Alberto Contador aan de gele trui helpen. In het verleden was de Tinkoff-renner nog actief bij de QuickStep-ploeg van Patrick Lefevere.

  6. 54,5 tijdritkilometers

  De renners krijgen in deze Tour 54,5 tijdritkilometers voor de wielen geschoven. De eerste tijdrit staat geprogrammeerd op 15 juli en gaat over een afstand van 37,5 kilometer. Tussen Bourg-Saint-Andéol en de Vallon Pont d’Arc wordt het vooral uitkijken naar de schitterende beelden rond de Ardèche-vallei.

  De tweede tijdrit vindt plaats op 21 juli. De klimtijdrit van 17 kilometer naar Mégève is een uitgelezen kans voor de klimmende klassementsrenners om de Tour naar hun hand te zetten.

  7. 63 beklimmingen

  De renners moeten in deze Ronde van Frankrijk 63 geregistreerde beklimmingen overwinnen. Zeven daarvan gaan over een col buiten categorie. Blikvanger is uiteraard de aankomst op de Mont Ventoux op "quatorze juillet".

  8. 103e editie

  De Ronde van Frankrijk is dit jaar toe aan zijn 103e editie. Geen bijzondere jubileum-editie voor "La Grande Boucle". Toch graaft de Tour in het verleden om bij de eerste etappe een opvallende aankomstplaats aan te doen: Utah Beach, de plaats waar in 1944 de landing van Normandië plaatsvond. 

  9. 2240 meter

  De hoogste aankomst bergop die Froome en co dit jaar aandoen ligt op 2.240 meter hoogte. De top van Arcalis in Andorra moet aan het eind van de eerste Tour-week de scherprechter worden in de Pyreneeën. In 1997 legde de Duitser Jan Ullrich er de basis voor zijn eerste en enige Tourzege.

  Het hoogste punt waarop de renners zich zullen bevinden is de top van de Port d'Envalira. Op 2.408 meter boven zeeniveau wint de eerste passant er trouwens de souvenir Henri Desgrange, goed voor een bonus van 5000 euro.

  10. 3535 kilometer

  De winnaar van deze Tour zal bij zijn aankomst in Parijs uiteindelijk 3.535 kilometer afgelegd hebben. Daarmee is deze Ronde van Frankrijk 177 kilometer korter dan de editie van vorig jaar. Voor wie nu echt niet meer kan wachten, hieronder nog eens de officiële Tour-trailer.