• home
 • video
 • pas verschenen

  Wijnants: "Wie de Madrileense derby ook wint, de titel is al weg"

  Wijnants: "Zidane overtuigt niet."

  In Madrid staat vanmiddag weer de kraker tussen Real en Atletico op het programma. Volgens Sporza-journalist Stef Wijnants vooral een belangrijk duel in de strijd om de tweede plaats. "Real is dit jaar niet in staat om een grote prijs te winnen. Zidane overtuigt niet."

  Historisch heeft Real Madrid maar één vijand: Barcelona. De laatste jaren is daar een vijand bijgekomen. Atletico is echt wel de derde Spaanse macht geworden en Real heeft het nu zelfs moeilijk om de beste club van Madrid te zijn.

  Als je van Calderon naar Bernabeu rijdt, moet je zeven kilometer omhoog. Vroeger was dat een mooie metafoor, nu gaat dat niet meer op. Onder Simeone heeft Atletico de derby al meer gewonnen dan Real. En dat heeft heel veel te maken met de trainer. Atletico is nu een krijgersploeg.

  Zoals Olivier Deschacht zou zeggen: Atletico speelt voetbal voor mannen met baarden. Het speelt vanuit de omschakeling, met veel druk op de bal. Real hanteert een heel andere stijl, heeft meer flair.

  Het is voor beide clubs misschien hun laatste kansje op de titel. Wie verliest kan het zeker schudden, maar eerlijk: als je Barcelona op dit moment ziet spelen, zijn ze niet te stoppen. Ik denk dat Real en Atletico zelfs niet bezig zijn met "hoe kunnen we Barcelona inhalen", maar vooral met "we moeten voor elkaar eindigen". Zeker voor Real zou derde worden een ramp zijn.

  Mijn geld zet ik morgen op Real. Ze hebben het thuisvoordeel en hebben meer rust gehad, Atletico heeft dan weer een tik gekregen tegen PSV.

  "Real speelt onder Zidane niet zijn beste voetbal"

  Het gaat even wat minder bij Atletico, maar ik denk niet er sleet zit op de harde aanpak van Simeone. Atletico staat momenteel tweede en ik denk niet dat de club van hem af wil, maar er zijn wel wat symptomen van vermoeidheid bij de spelers. Er is geen Diego Costa meer die knokt en duwt en geen Garcia meer.

  Het zou mij niet verbazen als hij morgen Torres in de ploeg zet, die kan oorlog maken. Ik denk dat Simeone op termijn wel wat frivoliteit in de ploeg probeert te krijgen, maar dat gaat niet van de ene dag op de andere. Carrasco is een speler die dat kan. Hij speelt verfijnd en dat wordt nu ook wel gemist. Hij dwingt heel veel kansen af.

  Van Zidane ben ik voorlopig niet overtuigd. Real heeft de voorbije elf wedstrijden dan wel niet verloren, het is zeker niet allemaal fantastisch. Er wordt heel veel gescoord, maar toch vind ik Ronaldo niet top. Op het middenveld heeft hij ook moeite met kiezen tussen Kroos, Modric, Isco en James.

  Achteraan heeft hij ook een beetje een probleem. Marcelo is geblesseerd en ook zijn back-up Arbeloa is geblesseerd. Ramos en Pepe zijn topverdedigers, maar ook zij zijn niet altijd meer betrouwbaar. Alleen de keeper heeft veel vooruitgang gemaakt. Als Real geen prijs pakt, ligt dat niet aan Navas. De schreeuw om De Gea is volgens mij niet terecht.

  Je hoort eigenlijk ook weinig over Zidane: wat is zijn discours? Er zijn geen afvallige spelers dus dat is positief, maar er is ook niemand die zegt: wauw, nu hebben we een wonderdokter.

  Real is op dit ogenblik niet in staat om een grote prijs te winnen. Enerzijds omdat Barcelona fantastisch speelt, maar ook omdat Real, ondanks de goeie uitslagen, toch niet overtuigt. Ik denk niet dat Real onder Zidane zijn beste voetbal speelt.

  Stef Wijnants