• home
 • video
 • pas verschenen

  Infantino: "Ik bedank Platini voor alles wat hij mij geleerd heeft"

  "Dit is de start van een nieuw tijdperk", belooft Infantino.

  Gianni Infantino heeft in zijn eerste persbabbel als nieuwe FIFA-voorzitter niet alleen beloftes gedaan, hij bedankte ook zijn vroegere baas bij de UEFA Michel Platini. "Ik denk veel aan hem."

  Na twee stemrondes mocht Infantino zich gisteren FIFA-voorzitter noemen. Hij haalde het van sjeik Salman uit Bahrein. De Zwitser benadrukte meteen dat hij met de FIFA een andere weg wil inslaan. "Dit is de start van een nieuw tijdperk", zei hij op de persconferentie.

  "Ik wil me richten tot alle werknemers van de Wereldvoetbalbond. Zij zijn door een moeilijke periode gegaan, maar ik geloof in hen. We zullen samen grootse dingen realiseren."

  Er werd natuurlijk ook meteen over geld gesproken. "Vanaf nu tot 2020 wil ik een enorme groei zien in het voetbal. Als de FIFA 5 miljard euro aan inkomsten heeft, mag het geen probleem zijn om daarvan 1,25 miljard aan de federaties te geven. Dat is mijn eerste prioriteit. Daarnaast moeten we de kosten waar nodig terugdringen. Geen makkelijke opdracht, maar we moeten het vertrouwen van onze commerciële partners en sponsors terugwinnen."

  Tot slot richtte Infantino zich tot Michel Platini (foto). De Zwitser werd immers pas vooruit geschoven als kandidaat nadat UEFA-voorzitter Platini, zijn baas, geschorst werd. "We hebben negen jaar samengewerkt. Ik wil hem bedanken voor alles wat hij mij geleerd heeft. Ik denk momenteel heel veel aan hem."

  Infantino kan rekenen op steun van Azië

  Infantino klopte met sjeik Salman en prins Ali dan wel twee kandidaten uit de Aziatische zone, de Aziatische voetbalbond AFC sprak na de verkiezingen toch zijn steun uit voor Infantino. "Dit is de beste dag die FIFA in jaren meegemaakt heeft", zei Steven Lowy, voorzitter van de Australische Voetbalbond.

  "De wil om te veranderen hing in de lucht op het congres. De grote meerderheid heeft dan ook gekozen om de hervormingen door te voeren. Ook al steunden we prins Ali, we zullen ons blijven opstellen als een productief lid van de FIFA. Ik heb Infantino al een paar keer ontmoet en ben onder de indruk van zijn kennis en energie."

  Ook sjeik Salman, verliezend kandidaat en voorzitter van de AFC, sprak zijn steun voor Infantino uit. "We zijn enthousiast om met Infantino samen te werken. FIFA moet veranderen en de diversiteit in de wereld beter weerspiegelen. Ik denk dat Infantino dat kan bereiken."

   

  Ook Michel Verschueren is blij: