• home
 • video
 • pas verschenen

  De Smedt: "De situatie in Rio is te vergelijken met Athene 2004"

  De Smedt over Zika-virus: "Ik heb zelf weinig muggen gezien in Rio."

  Delegatieleider Eddy De Smedt is terug na een inspectie in Rio. 163 dagen voor de Spelen heeft hij er een goed oog in. "Er is nog veel werk, maar voor de atleten zal het alleszins in orde zijn. De infrastructuur voor de supporters, daar plaats ik wel vraagtekens bij."

  Over vijf maanden is het zover: dan verzamelt de sportwereld in Rio voor de Olympische Spelen. Maar raakt alles wel op tijd klaar? Het nieuws werd de laatste tijd gedomineerd door onheilspellende berichten over vervuild water, het zika-virus en stadions die maar niet vlotten. Belgisch delegatieleider Eddy De Smedt ging poolshoogte nemen.

  "Ik kan de situatie nog het best vergelijken met die in Athene. Toen werd op voorhand ook de vraag gesteld: komt dit wel goed? In Londen en Peking stonden ze nu al verder. Maar ja, Britten plannen alles beter en in Peking waren er zelfs reservestadions voorzien. In Zuid-Amerika is alles wat meer last minute."

  Ik denk dat alles in orde zal zijn. Het olympische dorp vordert goed en een aantal competitiesites zijn nu al klaar voor gebruik. Al zijn er ook wel een aantal waarvan je denkt: goh, hier is nog heel veel werk. Zoals de wielerpiste."

  "Maar ze zijn wel vastberaden om alles klaar te krijgen. Zo zijn ze voor verschillende stadions al van aannemer veranderd. Voor het sportieve luik zal alles wel klaar zijn, maar alles wat je daarnaast zou verwachten, daar heb ik meer twijfels bij. De budgettaire beperkingen wegen op de infrastructuur voor de supporters. Ze zullen bijvoorbeeld geen gratis ticket voor het openbaar vervoer krijgen."

  "Het zikavirus? Ik heb geen last gehad van muggen"

  Naast de praktische bekommernissen, wordt er ook een beetje gevreesd voor de gezondheid van sporters en supporters. Zo was het water waar de zeilcompetitie moet plaatsvinden ernstig vervuild. "Onze zeilsters zijn ondertussen weer op het water aan het trainen en ze zeggen mij dat er verbetering is."

  "De internationale zeilfederatie heeft ook een inspectie gedaan. Hun rapport was zeker niet lovend, maar wel geruststellend. De zichtbare vervuiling, afval op het water en dergelijke, is al enorm afgenomen. En ook aan het algenprobleem wordt heel hard gewerkt."

  "Natuurlijk heb ik tijdens mijn bezoek ook overal gevraagd naar de gevaren van het zikavirus, maar ik moet toegeven dat we daar tijdens ons bezoek zelf niet zo veel mee geconfronteerd zijn. Ik heb eigenlijk weinig muggen gezien."

  "Mensen moeten vermijden dat ze gestoken worden en dus zijn er een aantal eenvoudige maatregelen: smeer je in met muggenmelk en draag lange mouwen en lange broeken. Wij hebben dat gedaan en tot nu toe heeft nog geen enkele collega klachten. Al blijft het nog even hout vasthouden."