• home
 • video
 • pas verschenen

  Boonen: "Winst is te hoog gegrepen, maar zal mijn plan kunnen trekken"

  Er wordt vanaf dit weekend weer gekoerst in Vlaanderen en dan zijn alle ogen uiteraard gericht op Tom Boonen. Is de Etixx-Quick Step-renner volledig hersteld van zijn val? "200 kilometer in kou en regen, zal ik dat aankunnen? De komende koersen zullen me veel leren."

  De Omloop Het Nieuwsblad is ook de grote comeback van Tom Boonen op de Vlaamse wegen. Een overwinning op zich na zijn zware val in Abu Dhabi vorig jaar.  "Mijn eerste overwinning kwam al een tijdje geleden: mijn eerste stage. Sindsdien evolueert het goed. Zaterdag meedoen voor overwinning is nog wat te hoog gegrepen, maar ik zal mijn plan kunnen trekken."

  "Eigenlijk had ik dit seizoen al eens moeten winnen in Valencia, maar ik had nog te veel schrik. Op het moment dat ik moest gaan, twijfelde ik een halve seconde. Dat mag niet.  Ik heb ingehouden in plaats van in het gaatje te springen. Maar dat was toen nog maar mijn tweede of derde koers na de val. De schrik is nu al veel minder."

  "De komende wedstrijden zullen me veel leren. Nu is het vechten voor iedere bocht en iedere helling. Als dat goed gaat, weet ik dat ik al een paar stappen voor sta op mijn schema. Het is moeilijk in te schatten waar ik nu sta. De jaren waarin ik de meeste koersen won, begon de goeie vorm nu stilaan te komen. Dat is nu ook zo, denk ik."

  "Ik weet niet wat dat zal geven in echte topkoersen. 200 kilometer in kou en de regen, zal ik dat aankunnen? Dat hangt er allemaal vanaf hoe komend weekend gaat."

  "Ik heb een heel ander programma gereden dan de meeste favorieten. Ik weet alleen dat Tiesj goed bezig is. Of Van Avermaet de te kloppen man is? Dat kan, maar ik heb hem nog niet gezien dit seizoen. Hij pakt weer veel ereplaatsen, zoals gewoonlijk. Hij is altijd bij de favorieten."

  "Wanneer ik blij ben? Als we de koers winnen. Dat hoeft absoluut niet met mij. Ik win liever de Omloop niet en de Ronde van Vlaanderen en Roubaix wel."

  "Misschien moeten we dit jaar voor de sprint kiezen"

  Vorig jaar had Etixx-Quick Step alle troeven in handen om de Omloop te winnen, maar de drie renners lieten zich aftroeven door de vierde hond: Stannard. "Het ging al een paar weken daarvoor mis in Qatar."

  "Ook daar reden we met drie ploegmakkers de finale in. We beslisten om voor de sprint te gaan, maar ik werd geklopt. De afspraak was dus om volgende keer voor de aanval te kiezen. En die volgende keer was de Omloop. Iedereen had daar evenveel recht om zijn kans te gaan."

  "We waren iets te zelfzeker. We hadden onderschat hoe sterk Stannard was, hoewel hij zelfs niet sterker was. Hij had gewoon 55 kilometer in het wiel gereden. Nu koersen we weer met oortjes, maar zoiets kan nog altijd gebeuren. Misschien moet ik dit jaar zeggen: we gaan voor de sprint."