• home
 • video
 • pas verschenen

  Katjoesja stapt uit MPCC om schorsing te vermijden

  Katjoesja trekt zelf de stekker uit de MPCC.

  Katjoesja is niet langer lid van de MPCC, de vereniging van profteams voor een geloofwaardige wielersport. De Russische ploeg wil op die manier een schorsing ontlopen na een tweede dopinggeval.

  Katjoesja-renner Edward Vorganov werd in januari betrapt op het gebruik van verboden middelen. Vorganov was het tweede positieve geval bij de Russische ploeg in minder dan een jaar tijd, nadat Luca Paolini vorige zomer op het gebruik van cocaïne was betrapt.

  De disciplinaire commissie van de UCI moest zich over de zaak uitspreken, maar was mild. Volgens de commissie "werd er niet voldaan aan de voorwaarde om het team een schorsing op te leggen".

  Katjoesja was tot op vandaag wel nog lid van de MPCC, een beweging voor een geloofwaardige wielersport. Volgens de regels van dat orgaan had Katjoesja wel een schorsing kunnen krijgen.

  "Katjoesja werd in 2013 lid van de MPCC, omdat de wielersport toen een duidelijke boodschap voor een zuivere sport moest geven. Maar de UCI heeft de voorbije jaren enkele regels van de MPCC overgenomen", legt Katjoesja uit.

  "De MPCC had zijn regels dan ook moeten aanpassen. Aangezien de UCI zelf een richtlijn had opgesteld, had de MPCC zijn regel over een collectieve straf na meervoudige dopinginbreuken moeten opgeven."

  "Katjoesja zit nu in een complexe situatie", klinkt het bij de ploeg. "Voor de UCI is er geen schorsing nodig, maar de MPCC volgt zijn eigen regels en acht een straf toch nog noodzakelijk. We betreuren dat standpunt en hebben dus geen andere optie dan onmiddellijk uit de MPCC te stappen."

  Katjoesja volgt het voorbeeld van Orica-GreenEdge

  Eerder vandaag kondigde ook Orica-GreenEdge zijn exit bij de MPCC aan. "Dat is het gevolg van een evaluatie van alle huidige initiatieven en inspanningen om de wielersport gezond te maken", liet de Australische ploeg weten.

  Van de 18 World Tour-ploegen zijn er nu nog 7 lid van de MPCC: AG2R, Cannondale, Dimension Data, FDJ, Giant-Alpecin, IAM Cycling en Lotto-Soudal.