• home
 • video
 • pas verschenen

  Nederlandse zwemster Inge Dekker heeft baarmoederhalskanker: "Geef Rio nog niet op"

  Inge Dekker (r) pakte al alle kleuren medailles op de Spelen in 2004, 2008 en 2012.

  De wereld van Inge Dekker (30) staat stil. De Nederlandse topzwemster, al goed voor enkele olympische medailles, kreeg enkele dagen geleden te horen dat ze baarmoederhalskanker heeft. Toch geeft ze Rio nog niet op.

  De Nederlandse zwembond KNZB bracht vandaag het nieuws naar buiten. Bij een standaard bevolkingsonderzoek kwam de kanker aan het licht. Dekker komt voorlopig niet in actie, ze zal de komende tijd behandeld worden. Er is nog veel onzeker, voor uitspraken over een terugkeer op het topniveau is het te vroeg, luidt de verklaring nog.

  De zwemster gaf via de KNZB ook een optimistische reactie mee: "Het is natuurlijk ontzettend schrikken als dit nieuws je bereikt. Drie jaar lang ben ik in gedachten alleen maar bezig geweest met de Olympische Spelen in Rio en dan krijg je dit te horen."

  "Plots staat het leven stil en zie je hoe relatief het allemaal is. Inmiddels heb ik een paar dagen aan het nieuws kunnen wennen en kijk ik vol vertrouwen de komende tijd tegemoet."

  "Ik ga van het positieve uit en ga alle aandacht geven om goed te herstellen. Zaken die ik niet kan beïnvloeden laat ik los, maar de Spelen in Rio heb ik zeker nog niet uit mijn hoofd gezet.”

  Dekker pakte al goud, zilver en brons op Spelen

  Inge Dekker ging al drie keer met Oranje naar de Spelen. Ze won er medailles met de estaffeteploeg vrije slag: brons in Athene 2004, goud in Peking 2008 en zilver in Londen 2012.

  Op WK's was ze in de aflossing goed voor goud in 2009 en 2011. Haar grootste individuele succes was de wereldtitel op de 50 meter vlinderslag in 2011.