Ga naar de inhoud

Zwemmer ontroostbaar nadat jury hem zege afneemt voor detail: "Dit is de domste regel ooit"

 wo 28 februari 2024 19:26

Commotie in het Amerikaanse universiteitszwemmen. Owen Lloyd dacht zich tot winnaar te kronen op de 1.500 meter vrije slag, maar daar stak de wedstrijdjury achteraf een stokje voor. Zij diskwalificeerden Lloyd door de letter van de wet bijzonder strikt na te leven. "De domste regel ooit in het zwemmen", aldus de ploegmaat die 'tweede' werd en weigerde op het hoogste schavotje plaats te nemen.

Van dolle vreugde naar intens verdriet.

 

Owen Lloyd maakte de rollercoaster het afgelopen weekend mee op de ACC Swimming Championships, een hoogaangeschreven competitie voor college- en universiteitsstudenten.

 

De Amerikaan won overtuigend de finale op de 1.500 meter vrije slag en zijn vreugde werd alleen maar groter toen schoolgenoot Ross Dant enkele seconden later als tweede aantikte.


In volle extase ging Lloyd op de zwemlijn tussen hem en zijn collega zitten en schreeuwde hij de longen uit zijn lijf... om dan pardoes in de baan van Dant te vallen. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Net dát moment (na 1 minuut en 10 seconden te bekijken in bovenstaande video) zou de talentvolle zwemmer bijzonder duur te staan komen.

 

De officials van de organiserende NCAA besloten namelijk om een regel uit het wetboek bijzonder strikt op te volgen. Daarin valt namelijk te lezen dat "iedere deelnemer die in de baan van een ander komt tijdens de race gediskwalificeerd moet worden".

 

Aangezien er nog steeds zwemmers aan het strijden waren om de ereplaatsen oordeelde de jury dat Lloyd uit de uitslag gehaald moest worden. Nochtans hinderde hij niemand met de duik.

 

De geschrapte 'winnaar' barstte meteen in tranen uit toen hij het nieuws vernam.

Als je een volledig jaar traint en hiervoor gediskwalificeerd wordt... Owen zal die medaille krijgen van mij.

Ross Dant

Bij de commentatoren met dienst heerste er bijzonder veel ongeloof over de beslissing: "Dit doe je nu eenmaal wanneer je wint", klonk het. "Er zijn niet veel regels waar ik een probleem mee heb, maar deze wel."

 

Dat vond ook Dant, die bij zijn 'promotie' tot winnaar allerminst een goed gevoel had. Hij nam het voor de microfoon met een vurig statement op voor zijn ploegmaat. 

 

"Dit is de domste regel ooit in het zwemmen", zei hij. "Owen won eerlijk. Hij zou op het hoogste schavotje van het podium moeten staan, hij verdiende het. Als je een volledig jaar traint en hiervoor gediskwalificeerd wordt... Owen zal die medaille krijgen van mij."

 

Lloyd kwam op sociale media nog eens terug op het incident door een ironische meme (zie hieronder) te posten, de NCAA reageerde nog niet op de heisa.