• home
 • video
 • pas verschenen

  Debusschere: "Roelandts moet op een economische manier proberen te winnen"

  Lotto-Soudal heeft met Jürgen Roelandts en Jens Debusschere twee ijzers in het vuur tijdens het Vlaamse voorjaar. Sporza had een dubbelgesprek met de twee ex-winnaars van het BK. "Ik koers soms iets te veel met mijn hart en krijg dan de rekening gepresenteerd", beseft Roelandts.

  Kan een van de twee een klassieker winnen?

  Jens Debusschere: "Ik denk dat Jürgen al een paar jaar klaar is om een klassieker te winnen. Hij heeft al bewezen dat hij overal meedoet. Ik word zelf elk jaar een beetje beter. Ik hoop dit jaar het laatste stapje te zetten en mee te doen voor de overwinning."

  Jürgen Roelandts: "De kern voor de klassiekers wordt breder. Als we met meer renners vooraan zitten, verhoogt dat onze kansen. Dat motiveert me ook, want dat brengt de groep naar een hoger niveau."

  Gent Wevelgem 2015: solo van Roelandts levert niets op

  Jens Debusschere: "Ik hoopte dat Jürgen voorop zou blijven, want ik wist dat het voor mij moeilijk zou worden. Ik had geen schitterende dag. Maar in de koersen waarin Jürgen zich zo goed voelt, moet hij misschien meer luisteren en minder zijn zin doen."

  "Ik heb hem in Gent-Wevelgem een paar keer gezegd dat hij zich rustig moest houden, maar toch was hij weg. Hij voelt zich zo goed en wil het dan op een grootse manier doen, maar misschien moet hij op een economische manier proberen te winnen."

  Jürgen Roelandts: "Ik koers veel op intuïtie en met mijn hart, maar kan krijg ik de rekening gepresenteerd. Ik zal wat meer in de buurt van Jens blijven."

  Zijn Debusschere en Roelandts ook concurrenten?

  Jens Debusschere: "Als ik win of als Jürgen wint: ik zal even gelukkig zijn. Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen liggen me het meest, voor de Ronde en Parijs-Roubaix is het nog iets anders. Daar heb ik nog een paar jaar voor nodig."

  Jürgen Roelandts: "Ik kijk ernaar uit om de finales weer met z'n tweeën te rijden. En ik zal ook even gelukkig zijn als hij wint. Dat ik soms te weinig ambitie toon? Ik train heel gepassioneerd en mijn carrière zal pas geslaagd zijn als ik een van de voorjaarsklassiekers win."

  Tiesj Benoot: van knecht naar kopman

  Jens Debusschere: "We mogen Tiesj niet meer beschouwen als helper. Hij zal de komende klassiekers mee kopman zijn. Als het een sprint wordt, dan kan hij zeker iets voor ons doen. Maar dat kunnen wij ook doen als we voelen dat er niet meer in zit."

  Jürgen Roelandts: "Tiesj is heel belangrijk. Hij heeft bewezen dat hij resultaten kan behalen als het moet. Hij kan een gat dichten voor mij of Jens als het tot een sprint komt. En in een klein groepje kan hij wegrijden. Hij heeft de motor om iets te doen in de klassiekers."

  2015, het jaar van de reconversie

  Jens Debusschere: "Het was heel belangrijk om een grote zege te behalen en dat is gelukt in de Tirreno-Adriatico. In de klassiekers heb ik ook een serieuze stap gezet. Hopelijk wordt het dit jaar nog iets beter."

  Jürgen Roelandts: "De Tour links laten liggen was een heel goeie keuze. Ik heb mezelf net op tijd teruggevonden in de klassiekers. Ik reed met zo'n goed gevoel rond en dat heeft me zelfs genekt in Gent-Wevelgem. Ik wou misschien net iets te graag. Maar ik heb finales gereden en daar leer je ook uit."

  Het BK: Roelandts kan Debusschere net niet opvolgen

  Jens Debusschere: "Meestal ligt het parcours ons wel en kijken we na de klassiekers er ook naar uit om op te bouwen naar het BK. Dat zal dit jaar zeker niet anders zijn."

  Jürgen Roelandts: "Ik heb altijd gezegd dat ik graag eens de Vlaamse klassiekers in de Belgische trui wou rijden, want dat is de vorige keer door een blessure niet gelukt. Ik heb in 2015 een kans gemist, maar er zullen nog BK's komen waarbij het parcours ons ligt."

  De Tour: met Debusschere, zonder Roelandts

  Jens Debusschere: "Ik ben heel blij dat ik de Tour gereden heb. Het was een hele ervaring. Ik had de Vuelta al gereden, maar dat valt niet te vergelijken. Ik ben wel in de eerste rit gevallen en ik was daarna wat onder de indruk. Dat was een beetje een struikelblok tijdens de eerste week. Maar ik wist dat de conditie goed was en dat heb ik bewezen."

  Jürgen Roelandts: "Ik heb geen spijt dat ik de Tour niet gereden heb. Ik wou fris zijn in de najaarswedstrijden. Het was niet slecht om een jaartje te passen."

  De niet-selectie voor het WK in Richmond

  Jens Debusschere: "De geselecteerde renners hadden hun plaats in de selectie. Iedereen had in die periode goed gereden. Je hebt helpers nodig en mannen die zich willen opofferen. Je moet een gevarieerde selectie maken en dat zal altijd zo zijn."

  Jürgen Roelandts: "Ik was misschien een beetje verrast. Maar Carlo Bomans wou misschien voor een sprint gaan met Boonen en wou daarom mensen rond Tom. Dat respecteer ik."

  Bekijk het volledige interview met Debusschere en Roelandts