• home
 • video
 • pas verschenen

  Oleg Tinkov verkoopt eind 2016 zijn wielerploeg

  Tinkov haalt uit naar zijn collega's.

  De wielersport moet eind 2016 afscheid nemen van een kleurrijk figuur. Wielerploeg Tinkoff-Saxo verliest zijn sponsor Tinkoff Bank en zal verkocht worden door eigenaar Oleg Tinkov. "Ik hoop dat de mensen nadenken over waarom de wielerwereld een man verliest die meer dan 60 miljoen euro heeft geïnvesteerd", klinkt het.

  2016 wordt het laatste jaar van sponsor Tinkoff Bank in de wielersport. Teameigenaar Oleg Tinkov zal eind volgend jaar dan ook zijn ploeg Tinkoff-Saxo verkopen. "Alle contracten voor 2016 zijn rond, maar dat wordt het laatste jaar", verklapt Tinkov aan Cyclingnews.com.

  "Er zijn twee belangrijke verklaringen voor mijn beslissing en ik hoop dat iedereen dat zal begrijpen. Ik wil dat de mensen nadenken over waarom de wielersport een man verliest die meer dan 60 miljoen euro in de sport geïnvesteerd heeft en van de sport houdt."

  Tinkov legt uit dat Tinkoff Bank qua marketing voldoende rendement uit vijf seizoenen als sponsor gehaald heeft. "Dat is de logische en economische reden voor mijn beslissing."

  "De andere verklaring is complexer en persoonlijker. Ik ben me ervan bewust geworden dat niemand me wil helpen om het businessmodel van deze sport te veranderen."

  "De voorbije jaren heb ik geprobeerd om op te boksen tegen de UCI en tegen ASO en om bijvoorbeeld meer tv-inkomsten te verkrijgen, maar niemand heeft me echt gesteund."

  "Als niemand om de toekomst geeft... Ze kunnen de pot op"

  Tinkov voelde zich naar eigen zeggen dit jaar een "Don Quichot-figuur". "Ik heb geprobeerd om de ploegleiders en renners te redden, door iedereen samen te brengen, de inkomsten te veranderen en de zaken voor iedereen te verbeteren."

  "Dat had de sport duurzamer kunnen maken. Maar als niemand om de toekomst van de sport geeft, waarom zou ik dat dan doen? Ze kunnen allemaal de pot op."

  "Vanaf januari 2017 verdwijn ik uit de wielersport. Iedereen die wel actief blijft in deze sport, zal in de problemen zitten. Zij zullen elk jaar moeten overleven en zullen steeds sponsors moeten overtuigen om te investeren in een sport die niet duurzaam is."