• home
 • video
 • pas verschenen

  Rob Peeters openhartig: "Het zit in mijn kopke"

  Rob Peeters bij Sporza.

  Veldrijder Rob Peeters laat in zijn ziel kijken in een gesprek met Sporza-journalist Chris Picavet. "Voel ik me goed, rijd ik goed. Denk ik verkeerd, komt er niets van terecht. Die Rob zagen we de laatste weken", zegt hij vanop stage met zijn ploeg Vastgoedservice.

  Eind oktober werd Rob Peeters nog tweede in de Superprestige-manche in Zonhoven. Hij was toen heel emotioneel omdat de verjaardag van het overlijden van zijn pa naderde. Maar daarna ging het sportief bergaf, door stress zo blijkt.

  "Ik had al goeie wedstrijden en Zonhoven was dan plots buiten verwachting goed. Iedereen rondom me zei "dat ik vertrokken was" en ik voelde me verplicht om hetzelfde te laten zien. De stress had me in zijn greep en dat heeft me versmacht."

  "Ik was me er niet van bewust dat het daar weer was. Je hangt een mens niet aan de computer om uit te lezen, maar lichamelijk en conditioneel zit het goed. Ook op training heb ik een goed gevoel, maar in de wedstrijden slaat het tegen."

  "Ik voelde me als mens niet goed. Thuis was ik niet gelukkig omdat de stress het overnam, het leek wel of ik 20 kilo meer woog. We hebben veel mogelijk oorzaken weggestreept en het werd duidelijk dat het "in mijn kopke" speelt."

  "Verhaal gedaan bij psycholoog"

  Rob Peeters zocht hulp bij psycholoog Jef Brouwers. "Je begint na te denken en ik kon mijn verhaal doen bij Jef. Hij zei me dat het voor hem redelijk duidelijk was. Als er lichamelijk niks scheelt, was hij voor 99% zeker dat het tussen mijn oren zit."

  "Toen hij me de hele situatie schetste, voelde ik de druk eigenlijk al van me afzakken omdat ik wist wat er aan de hand was."

  "Ik ben een emotionele renner. Voel ik me goed, rijd ik goed. Denk ik verkeerd, komt er niets van terecht. En het is die Rob die we de laatste weken gezien hebben."

  Toch is Peeters goedlachs op de cross. "Maar thuis komt er iemand anders tevoorschijn. Comedians kunnen thuis ook depressief zijn. Ik ben geen valsaard met twee gezichten, maar misschien wel een komiek met twee gezichten."

  "Lees boek dat over mij geschreven leek"

  Peeters vind ook steun in een boek. "Ik lees nu in "Het innerlijk boek door tennis". Daar staat in hoe je hersenhelften elkaar beïnvloeden. Het leek wel over mij geschreven en ik heb werk aan mijn linkerhersenhelft. Zonder vertrouwen verstoort dat de rechterhelft, dat de bewegingen regelt."

  "Met goeie prestaties heb je ook weer een groter schild om je te verdedigen. Dan ben je gewapend tegen journalisten en zo. Maar nu is mijn schild niet groter dan een theebordje."

  "Zal snel weten wie me een streek wil lappen"

  Hoe ziet Rob Peeters de komende crossen verlopen? "Ik mag zeker niets vooropstellen. Ik moet met een leeg hoofd starten, met ambitie maar ik mag niet aan een bepaalde plaats denken."

  "Ik hoop ook na een goeie training dat de coach niet zegt dat het heel goed zal gaan komend weekend. Het is met deze benen wel moeilijk om rustig te blijven."

  "Bij de concurrenten die dit lezen en zien, zal ik direct weten wie met mij een streek wil uithalen. Ik zal wel zien hoe ze het opvatten."

  "Mijn fans mogen me zeker aanmoedigen tijdens de cross, maar vooraf heb ik liever dat ze me met rust laten. Ik moet me concentreren op de cross en doe dat de eerste weken best alleen."

  "Ik heb liever dat de fans over zichzelf praten of met hun beste grap afkomen, zodat ik nog eens goed kan lachen en ontspannen."