• home
 • video
 • pas verschenen

  Messi of Ronaldo? "Ronaldo stop je af met een spiegel op de middenlijn"

  Messi of Ronaldo: de meningen zijn verdeeld.

  Zaterdag om 18.15u spelen Real Madrid en Barcelona in Santiago Bernabeu de enige echte Clasico ter wereld. Zo'n duel wordt tegenwoordig al snel teruggebracht tot de tweestrijd Messi-Ronaldo. sporza.be peilde bij Belgische eersteklassespelers en voetbalanalisten naar wie hun voorkeur uitgaat: de Argentijn van Barça of de Portugees van Real?

  "Statistieken van Ronaldo zijn duizelingwekkend"

  • Dennis Praet (Anderlecht): "Messi, omdat ik het meer voor Barcelona heb dan voor Real Madrid."
  • Rob Schoofs (STVV): "Messi! Omdat hij puur voetballend ongelofelijk is en absoluut de beste. Ronaldo is een betere atleet, maar geen betere voetballer."
  • Benito Raman (AA Gent): "Allebei een beetje. Messi voor zijn snelheid bal aan de voet en hoe hij heel sierlijk langs de verdedigers gaat en Ronaldo voor zijn kracht en shotpower. Ik ben fan van allebei, maar toch nog net iets meer van Messi, omdat hij technisch iets beter is."
  • Nils Schouterden (Westerlo): "Messi! Al wil ik absoluut niets afdoen van Ronaldo's kwaliteiten. Ik ben een Barça-fan en neig daarom ook al meer richting Messi. Ik bewonder zijn techniek, snelheid, snelheid in handelen en scorend vermogen. Messi is ook niet zelfzuchtig. Hij gunt het zijn ploegmaats ook. En dat is net wat mij een beetje tegensteekt bij Ronaldo, los van het feit dat ook hij een geweldige speler is."
  • Tim Matthys (KV Mechelen): "Ik heb een hele lichte voorkeur voor Ronaldo, al geniet ik evenveel van Messi. Ronaldo heeft toch net dat ietsje meer om mij te boeien. Hij werkt ongelooflijk hard om op topniveau te zijn en ondanks alle kritiek van supporters van de tegenstander blijft hij al jaren overeind. Zijn statistieken zijn duizelingwekkend en er zal volgens mij niemand meer komen die dat zal evenaren. Zijn snelheid en balbehandeling spreken mij enorm aan."
  • Karel Geraerts (Charleroi): "Moeilijke keuze, want ze zijn beiden top. Allebei hebben ze enorm veel talent, maar ik denk dat Messi beter is in de zin dat hij de ploeg ook beter laat draaien, daar waar Ronaldo meer voor zijn eigen succes speelt (ook al lukt hem dat aardig)."
  • Thomas Meunier (Club Brugge): "Ik ben geen supporter van één van beide clubs, maar als ik moet kiezen, neem ik Ronaldo vanwege zijn verleden in Manchester. Maar eigenlijk staan beiden op hetzelfde niveau en wie van voetbal houdt, houdt ongetwijfeld van beiden."

  "De ene vanuit de flits, de andere meer vanuit de combinatie"

  • Eddy Demarez (Sporza-tv): "Messi. Ik vind het straffer wat Messi doet, want Ronaldo heeft van de natuur alles meegekregen: snelheid, lengte en kracht. Messi moet veel meer doen om een man voorbij te komen en daarvoor heb ik veel meer respect. Bovendien kun je Ronaldo afstoppen door een spiegel op de middenlijn te zetten (grapje)."
  • Jeroen Van Haute (commentator betaalzender Proximus 11+): "Messi. De verfijnde baltoets, de dribbel, het inzicht, de vrije trap, het genie gewoon. Messi is completer dan Ronaldo, die fysiek wel sterker is en vorig seizoen een intergallactische afwerker was."
  • Tom Boudeweel (Sporza Radio): "Het is moeilijk/onmogelijk te kiezen, omdat ze allebei wereldtop zijn: technisch bijna volmaakt, qua intrinsieke snelheid (met bal aan de voet) onhoudbaar. En ze hebben de ongelooflijke kwaliteit om doelpunten te maken. Al gebeurt dat bij Ronaldo meer vanuit de individuele flits en bij Messi (vaker) vanuit de combinatie. Als voetballer/ploegmaat zou ik Messi misschien liever in de ploeg hebben, omdat hij meer een teamplayer lijkt. Terwijl Ronaldo alle aandacht naar zijn eigen persoon zuigt. Alleen: het zijn andere types. En zijn voetballers te vergelijken...?"

  "Wat als Messi bij Real staat en Ronaldo bij Barcelona?"

  • Brecht Capon (KV Oostende): "Geen van beiden. Ik ben principieel tegen dergelijke vergelijkingen."
  • Zinho Gano (Waasland-Beveren): "Messi of Ronaldo? Een moeilijke vraag. Messi is intrinsiek meer getalenteerd, bij Ronaldo is het meer het resultaat van hard werken. Ik kies dan toch voor Messi. Hij heeft zijn gave van God, is meer een natuurtalent dan Ronaldo."
  • Stijn De Smet (KV Kortrijk): "Het zijn twee fenomenale spelers met geweldige statistieken, maar toch heb ik een lichte voorkeur voor Messi, omdat ik een fan ben van Barcelona. Het voetbal van Messi en co was vooral buitenaards onder Guardiola."
  • Thomas Buffel (KRC Genk): "Ik vind het moeilijk kiezen, want het zijn twee fenomenen die tegelijkertijd ook elkaars tegenpolen zijn. Messi is finesse, Ronaldo is kracht. Ik heb het meer voor introverte spelers zoals Messi."
  • Koen Persoons (Lokeren): "Voor mij is Messi de beste. Uitleggen waarom vind ik vrij moeilijk, omdat mijn keuze gevoelsmatig is. Beiden hebben ze ongeveer alles wat een moderne voetballer moet hebben. Al verkies ik Messi omdat hij net iets meer ploegspeler is."
  • Pieter-Jan Monteyne (OH Leuven): "Ik vind het niet makkelijk om de twee te vergelijken, maar ik heb toch de meeste sympathie voor Messi. Vooral omdat hij op de korte ruimte onnavolgbaar is. Daar kan ik het meest van genieten."
  • Mbaye Leye (Zulte Waregem): "Zeer moeilijk te zeggen, want het zijn twee spelers met een andere stijl. Alles hangt af van de ploeg en het systeem waarin je speelt. Zet Messi bij Real en Ronaldo bij Barcelona en je zou iets anders zien. Maar als ik echt moet kiezen, gaat mijn voorkeur nipt uit naar Messi."
  • David Hubert (Moeskroen): "Ik vind het moeilijk kiezen. Beiden zijn super-efficiënt en belangrijk voor hun ploeg. Ik ben fan van beide spelers. Messi is veeleer het pure talent, terwijl Ronaldo ook bekend staat als een enorm werkpaard. Ronaldo heeft het ondertussen al in drie grote Europese competities bewezen. Ik ben nieuwsgierig naar de evolutie van Messi als die ooit ergens anders zou spelen dan bij Barcelona."

   

  Stem zelf ook: