Ga naar de inhoud

De Ketele slaakt noodkreet over Belgisch baanwielrennen

 do 19 november 2015 19:29
De Ketele lucht z'n hart over het probleem in het Belgische baanwielrennen.
Kenny De Ketele is een smaakmaker op de Zesdaagse van Gent, maar over de nationale ploeg is hij heel somber. "Verplicht sterke tijdrijders om op de piste rijden", geeft De Ketele als tip om het Belgische baanwielrennen uit de afgrond te redden.

De zorgen van De Ketele:

  • In het baanwielrennen is het veel lastiger om je te kwalificeren voor de Olympische Spelen
  • Wegploegen verbieden renners om op de baan te rijden
  • Media schonk vooral aandacht aan de ploegenachtervolging als het project faalt
  • Tekort aan Belgische jeugdrenners op de baan

"Ik heb moeilijke momenten beleefd"

In het Zesdaagse-circuit blinken de Belgische baanwielrenners uit. Medaillekansen in overvloed dus in Rio, zou je denken. Maar de realiteit is anders.

"Ik heb begin november moeilijke momenten beleefd op de Wereldbeker in Cali", vertelt De Ketele, die daar in actie kwam op het omnium.

"Ik presteerde zeker niet slecht, maar mijn capaciteiten zijn mijn uithouding, vecht- en aanvalslust. Dat zijn troeven in zesdaagses en het WK puntenkoers en ploegkoers. Niet in een olympische discipline als het omnium."

De Ketele maakte ook deel uit van de Belgische achtervolgingsploeg, die twee weken geleden werd opgedoekt. "Ik ben heel ontgoocheld over dat project. Het was hard om de artikels te lezen in de krant. Het project heeft nooit meer aandacht gekregen als bij het opdoeken. Dat is jammer."

"Baanwielrennen schrikt veel renners af"

"Ik heb het er ook moeilijk mee dat het in het baanwielrennen lastiger is om je te plaatsen voor de Olympische Spelen. In de ploegenachtervolging mogen er slechts negen landen naar Rio."

"Dat is meteen een finale. Het kwalificatietoernooi dat zich in veel sporten in Rio zal afspelen, is er in het baanwielrennen niet. Dat zorgt voor een wrang gevoel."

Volgens De Ketele moet de Belgische nationale ploeg ook eens in de spiegel kijken. "Wat doen we verkeerd op training? Individueel boeken we progressie, maar in een ploeg rijden we naast elkaar."

"Ik vind het ook jammer dat wegploegen bepaalde renners verbieden om op de piste te rijden. Hoewel ik het ook begrijp dat die teams niet graag zien dat hun renners een andere trui dragen op de piste, met een andere sponsor erop.”

"Een ander probleem in België is dat er heel weinig instroom is van de jeugd. Baanwielrennen schrikt veel renners af."

De oplossingen die de Ketele aanreikt:

  • De sterke Belgische tijdrijders meer laten rijden op de baan
  • Een ploeg bouwen die enkel focust op de ploegenachtervolging en niets anders hoeft te rijden
  • De Belgische werkwijze en trainingen in vraag stellen en verbeteren
  • De impact van de Olympische Spelen op een atleet in de verf zetten

"Pistekwaliteiten basis voor een wegcarrière"

"Misschien moeten we de sterke Belgische tijdrijders van op de weg ook verplichten om op de piste te rijden", zegt De Ketele.

"Of de piste zou toch sowieso een onderdeel moeten zijn van hun opleiding. Renners moeten inzien dat pistekwaliteiten een belangrijke basis vormen voor hun verdere carrière. In de Tour rijden heel veel renners (bijvoorbeeld Wiggins, foto) met een verleden op de baan, dat valt niet te negeren.”

"In België zouden we ook een ploeg moeten kunnen bouwen die zich enkel hoeft te focussen op de ploegenachtervolging. Maar dan moet je er wel voor zorgen dat die renners genoeg verdienen, zodat ze niet moeten uitwijken naar andere disciplines waar ze iets extra’s moeten verdienen.”

“In het wielrennen snappen ze niet wat voor impact de Olympische Spelen hebben op een atleet. Baanwielrennen is mijn passie en ik zou graag mijn liefde ervoor delen met andere mensen."

"Als we zo andere projecten uit de grond kunnen stampen en medailles pakken in de toekomst, dan zou dat mij heel veel deugd doen.”