• home
 • video
 • pas verschenen

  "Misschien is Rio een leermoment voor Thiam om dan top te zijn in Tokio"

  Wim Vandeven is de coach van Hans Van Alphen, maar wordt in de toekomst voor het BOIC ook raadgever van andere olympische sporters. Tijdens de olympische stage in Lanzarote praat hij onder meer over Van Alphen, maar ook over Nafi Thiam.

  Wim Vandeven gaat vanaf 1 februari bij het BOIC aan de slag als "high performance manager". "We willen het prestatieniveau van de Belgische sporters doen stijgen, zodat iedereen die nu al een bepaald niveau heeft, nog beter wordt", legt Vandeven uit op de olympische stage in Lanzarote.

  "We willen proberen om de atleten en de trainers te ondersteunen met de kennis en het netwerk dat we zelf opgebouwd hebben en ze proberen te behoeden voor de fouten die we zelf als jonge coach gemaakt hebben. Hopelijk krijgen we daardoor binnen enkele jaren betere prestaties op grote kampioenschappen."

  Vandeven blijft uiteraard ook coach van tienkamper Hans Van Alphen, die zich na 2,5 jaar blessureleed nog moet kwalificeren voor de Spelen. "Ik ben er zeker van dat hij zonder noemenswaardige tegenslagen vrij makkelijk Rio zal halen. Ik denk dat hij fysiek niet zoveel moet toegeven op zijn beste jaren. Hij mist nog een klein beetje scherpte en snelheid."

  "Hij was misschien iets te gretig om zich te bewijzen. Daarom is het goed dat het nieuwe seizoen er nu aankomt. Hij is iets meer relaxed nu. Die ontspanning zal hem helpen om opnieuw te presteren."

  "Misschien is Rio een leermoment voor Thiam en is ze top in Tokio"

  Als high performance manager van het BOIC zal Wim Vandeven ook andere atleten en coaches met raad en daad bijstaan. Hoe kijkt Vandeven terug op het jaar van Nafi Thiam, die toch ietwat teleurstelde op het WK?

  "Het is een beetje dubbel. Nafi heeft de voorbije jaren enorm veel progressie gemaakt. Af en toe zijn er wel eens momenten waarop het minder vlot loopt. Desondanks heeft ze individueel wel een aantal beste prestaties geleverd. Zo slecht was het niet."

  "Maar op het moment dat het echt moest gebeuren, was het wat minder. Het is moeilijk te zeggen waar dat aan ligt. Ze combineert topsport ook met studies, dat vergt wel wat mentale kracht. Ze moet zelf inschatten of ze dat kan combineren."

  "Nafi blijft wel een jong meisje. Moet zij al top zijn in Rio? Misschien kan Rio ook een leermoment zijn om dan top te zijn in Tokio. Je mag mensen niet te vroeg verbranden. In de atletiek ben je al relatief oud voor je je absolute top haalt. Zij die op hun 21e of 22e al rijp zijn, zijn uitzonderingen."

  Zit Thiam al niet te lang bij één coach? "Er zijn meerkampers die alles met één coach doen en er zijn er die met een team van specialisten werken. Daar moet ze eens over nadenken. Als coach van Tia (Hellebaut, red) besteedde ik ook proeven uit. Op het allerhoogste niveau kun je niet alles zelf doen op de juiste manier."

  Wim Vandeven over...

  • Jonathan en Kevin Borlée: "Het niveau op de 400 meter was het voorbije WK afschuwelijk hoog. Ze zullen het onderste uit de kan moeten halen om weer in de finale te staan. De Borlées staan ook al heel lang aan de top, dat is zelden gezien op zo'n zwaar nummer als de 400 meter. De finale halen in Rio wordt niet makkelijk, maar ik sluit het ook niet uit. Elk jaar is anders."
  • Philip Milanov: "Hij heeft een geweldig jaar achter de rug waarin hij zijn Belgisch record verschillende keren verbeterd heeft. Ik kan me voorstellen dat hij die progressie niet nog eens gaat maken. Dat zou mooi zijn, maar we mogen dat niet verwachten. Als hij zijn niveau kan benaderen en opnieuw op het juiste moment kan presteren, dan zal hij er dicht bij zijn. Maar als je twee meter minder gooit, wat snel gebeurd is met een discus, scheelt dat twee à drie plaatsen. Philip is geen certitude voor een medaille in Rio, maar wel een enorme kanshebber. We mogen hem wel niet te veel druk opleggen."