• home
 • video
 • pas verschenen

  Bomans is klaar met huiswerk voor WK wielrennen, Roelandts is reserve

  Carlo Bomans maakte maandag zijn selectie bekend.

  Bondscoach Carlo Bomans heeft zijn selectie bekendgemaakt voor het WK wielrennen. Boonen, Gilbert en Van Avermaet zijn de blikvangers in het team. Jürgen Roelandts zit op het reservebankje, Iljo Keisse en Nikolas Maes zijn er wel bij.

  Carlo Bomans mocht dit jaar negen namen selecteren voor de wegrit in Richmond (VS), op 27 september. De bondscoach koos met Tom Boonen, Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet voor drie kopmannen.

  De grote drie krijgen de steun van Tiesj Benoot, Iljo Keisse, Jens Keukeleire, Nikolas Maes, Stijn Vandenbergh en Sep Vanmarcke. Bomans selecteerde ook vier reserves: Jürgen Roelandts, Jens Debusschere, Yves Lampaert en Tosh Van der Sande.

  Het parcours in Virginia lijkt met drie korte hellingen en enkele kasseistroken op een Vlaamse voorjaarskoers en dus koos Bomans logischerwijs voor renners die op kasseien uit de voeten kunnen.

  Eerder raakte al bekend dat Yves Lampaert en Belgisch kampioen Jurgen Van den Broeck ons land zullen vertegenwoordigen in de tijdrit op het WK.

  Bomans: "Lang getwijfeld tussen Roelandts en Keukeleire"

  "Een selectie maken is nooit makkelijk en al zeker deze keer niet, omdat het tamelijk vroeg moest gebeuren", geeft Carlo Bomans uitleg bij zijn keuzes.

  Bomans kreeg het meeste vragen over Roelandts. "Ik heb lang getwijfeld of ik hem zou meenemen, maar uiteindelijk heb ik voor Keukeleire gekozen. Jürgen heeft maagproblemen gehad en momenteel is zijn conditie nog in stijgende lijn."

  "Ik wil Roelandts ook niet meenemen als helper. Hij is te goed om hem al vanaf de eerste kilometer te laten werken. Hij kon wel begrip opbrengen voor mijn keuze, al besef ik dat het niet leuk is voor hem. Maar ik kan nu eenmaal slechts negen renners selecteren, dan moet je keuzes maken."

  Op een parcours als Richmond zouden zowel Boonen, Gilbert, Van Avermaet en Vanmarcke kopman kunnen zijn. "Maar dat wil niet zeggen dat we vier kopmannen zullen hebben. Vorig jaar waren zij er ook bij in Spanje. We moeten gewoon onze beste mannen meepakken", vindt de bondscoach.

  "We zullen het kopmanschap ter plaatse bespreken, maar eerst zullen we het parcours verkennen. De omloop leent tot aanvallen en de finale is verraderlijk. Op één paard wedden is misschien gevaarlijk, maar we hebben renners die iets kunnen forceren."

  De WK-selectie van België
  Heren elite:Tiesj BenootLotto-Soudal
   Tom BoonenEtixx-Quick Step
   Philippe GilbertBMC
   Iljo KeisseEtixx-Quick Step
   Jens KeukeleireOrica
   Nikolas MaesEtixx-Quick Step
   Greg Van AvermaetBMC
   Stijn VandenberghEtixx-Quick Step
   Sep VanmarckeLotto-Jumbo
   4 reserves: 
   Jens DebusschereLotto-Soudal
   Yves LampaertEtixx-Quick Step
   Jürgen RoelandtsLotto-Soudal
   Tosh Van der SandeLotto-Soudal
  Dames elite:Jessie Daams 
   Sofie De Vuyst 
   Jolien D'hoore 
   Annelies Dom 
   Kaat Hannes 
   Anisha Vekemans 
   2 reserves: 
   Ann-Sophie Duyck 
   Lotte Kopecky 
  Heren U23:Benjamin Declercq 
   Laurens De Plus 
   Maxime Farazijn 
   Nathan Van Hooydonck 
   Kenneth Van Rooy (ov) 
   3 reserves: 
   Daan Myngheer 
   Ruben Pols 
   Dries Van Gestel 
  Heren junioren:Stan Dewulf 
   Robbe Ghys 
   Bjorg Lambrecht 
   Jasper Philipsen 
   Thomas Vereecken 
   Aaron Verwilst 
   3 reserves: 
   Cedric Bullens 
   Ward Jaspers 
   Célestin Leymans 
  Dames junioren:Nathalie Bex 
   Lenny Druyts 
   Eva Maria Palm 
   Fenna Vanhoutte 
   2 reserves: 
   Lynn Mariën 
   Cloé Minet