Ga naar de inhoud

Bomans is klaar met huiswerk voor WK wielrennen, Roelandts is reserve

 ma 7 september 2015 15:33
Carlo Bomans maakte maandag zijn selectie bekend.
Bondscoach Carlo Bomans heeft zijn selectie bekendgemaakt voor het WK wielrennen. Boonen, Gilbert en Van Avermaet zijn de blikvangers in het team. Jürgen Roelandts zit op het reservebankje, Iljo Keisse en Nikolas Maes zijn er wel bij.

Carlo Bomans mocht dit jaar negen namen selecteren voor de wegrit in Richmond (VS), op 27 september. De bondscoach koos met Tom Boonen, Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet voor drie kopmannen.

De grote drie krijgen de steun van Tiesj Benoot, Iljo Keisse, Jens Keukeleire, Nikolas Maes, Stijn Vandenbergh en Sep Vanmarcke. Bomans selecteerde ook vier reserves: Jürgen Roelandts, Jens Debusschere, Yves Lampaert en Tosh Van der Sande.

Het parcours in Virginia lijkt met drie korte hellingen en enkele kasseistroken op een Vlaamse voorjaarskoers en dus koos Bomans logischerwijs voor renners die op kasseien uit de voeten kunnen.

Eerder raakte al bekend dat Yves Lampaert en Belgisch kampioen Jurgen Van den Broeck ons land zullen vertegenwoordigen in de tijdrit op het WK.

Bomans: "Lang getwijfeld tussen Roelandts en Keukeleire"

"Een selectie maken is nooit makkelijk en al zeker deze keer niet, omdat het tamelijk vroeg moest gebeuren", geeft Carlo Bomans uitleg bij zijn keuzes.

Bomans kreeg het meeste vragen over Roelandts. "Ik heb lang getwijfeld of ik hem zou meenemen, maar uiteindelijk heb ik voor Keukeleire gekozen. Jürgen heeft maagproblemen gehad en momenteel is zijn conditie nog in stijgende lijn."

"Ik wil Roelandts ook niet meenemen als helper. Hij is te goed om hem al vanaf de eerste kilometer te laten werken. Hij kon wel begrip opbrengen voor mijn keuze, al besef ik dat het niet leuk is voor hem. Maar ik kan nu eenmaal slechts negen renners selecteren, dan moet je keuzes maken."

Op een parcours als Richmond zouden zowel Boonen, Gilbert, Van Avermaet en Vanmarcke kopman kunnen zijn. "Maar dat wil niet zeggen dat we vier kopmannen zullen hebben. Vorig jaar waren zij er ook bij in Spanje. We moeten gewoon onze beste mannen meepakken", vindt de bondscoach.

"We zullen het kopmanschap ter plaatse bespreken, maar eerst zullen we het parcours verkennen. De omloop leent tot aanvallen en de finale is verraderlijk. Op één paard wedden is misschien gevaarlijk, maar we hebben renners die iets kunnen forceren."

De WK-selectie van België
Heren elite:Tiesj BenootLotto-Soudal
 Tom BoonenEtixx-Quick Step
 Philippe GilbertBMC
 Iljo KeisseEtixx-Quick Step
 Jens KeukeleireOrica
 Nikolas MaesEtixx-Quick Step
 Greg Van AvermaetBMC
 Stijn VandenberghEtixx-Quick Step
 Sep VanmarckeLotto-Jumbo
 4 reserves: 
 Jens DebusschereLotto-Soudal
 Yves LampaertEtixx-Quick Step
 Jürgen RoelandtsLotto-Soudal
 Tosh Van der SandeLotto-Soudal
Dames elite:Jessie Daams 
 Sofie De Vuyst 
 Jolien D'hoore 
 Annelies Dom 
 Kaat Hannes 
 Anisha Vekemans 
 2 reserves: 
 Ann-Sophie Duyck 
 Lotte Kopecky 
Heren U23:Benjamin Declercq 
 Laurens De Plus 
 Maxime Farazijn 
 Nathan Van Hooydonck 
 Kenneth Van Rooy (ov) 
 3 reserves: 
 Daan Myngheer 
 Ruben Pols 
 Dries Van Gestel 
Heren junioren:Stan Dewulf 
 Robbe Ghys 
 Bjorg Lambrecht 
 Jasper Philipsen 
 Thomas Vereecken 
 Aaron Verwilst 
 3 reserves: 
 Cedric Bullens 
 Ward Jaspers 
 Célestin Leymans 
Dames junioren:Nathalie Bex 
 Lenny Druyts 
 Eva Maria Palm 
 Fenna Vanhoutte 
 2 reserves: 
 Lynn Mariën 
 Cloé Minet