• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Porte: "Ik kreeg een slag van een toeschouwer"

  Richie Porte hekelt het gedrag van sommige toeschouwers.

  Team Sky domineert de Ronde van Frankrijk en dat is blijkbaar niet naar de zin van enkele wielersupporters. Leider Chris Froome krijgt dagelijks boegeroep te horen, zijn luitenant Richie Porte moest zelfs een slag in zijn ribben incasseren.

  Sky zette dinsdag op weg naar La Pierre-Saint-Martin de Tour naar zijn hand. Chris Froome reed de concurrentie in de vernieling en meesterknecht Richie Porte maakte het feestje compleet met een tweede plaats in de daguitslag.

  "Maar in de laatste drie kilometer, toen ik Quintana probeerde bij te benen, kreeg ik een slag van een toeschouwer, vol in mijn ribbenkast", vertelt Porte bij The Telegraph Cycling Podcast.

  "Er hing een gelijkaardige sfeer als op Alpe-d'Huez twee jaar geleden. Die toeschouwers zijn tegen alles."

  Sinds de beruchte Pyreneeënrit van dinsdag is het lang niet allemaal rozengeur en maneschijn voor Team Sky. Gele trui Chris Froome krijgt dagelijks dopingvragen voorgeschoteld, maar wordt ook geconfronteerd met boegeroep van de toeschouwers.

  "We zijn op het punt gekomen waarbij de journalisten die dergelijke onzin verkopen, verantwoordelijk gehouden moeten worden voor onze veiligheid", stelt Porte.

  "Verdien ik het om uitgejouwd te worden? Verdient Froome dat? Ik denk het niet. Misschien zal men over tien jaar beseffen dat deze overwinningen correct zijn. Het gedrag van sommigen is beschamend."

  "Ik hoorde Froome lachen bij die beschuldigingen"

  Trekt Froome zich de vijandige sfeer eigenlijk aan? "Eerlijk: ik hoorde hem lachen toen hij al die beschuldigingen moest slikken", antwoordt Porte.

  "Wat kunnen we anders doen? Die zogezegde experts, weten ze wat wattages betekenen? Al die pseudowetenschappers met hun chronometers. Ze hebben een mening, maar niet de juiste. Ze zitten gewoon in hun zetel en leveren kritiek."

  Na de rit naar Cauterets was er ook een incident