• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vansummeren: "Remmen toegeknepen en gaan zitten"

  Johan Vansummeren: "Ik reed rond als een toerist."

  Johan Vansummeren moest woensdag als eerste Belg opgeven in de Tour. De renner van AG2R recupereerde moeilijk na zijn zware val in de rit naar Hoei. "Ik reed de laatste dagen een beetje rond als een toerist, ik kon niet meer trappen", zegt Vansummeren.

  Ruben Van Gucht wachtte gisteren samen met vrouw Jasmine Johan Vansummeren op op de luchthaven. "Tien dagen te vroeg in België eigenlijk, maar het had geen zin meer om voort te rijden", zegt Vansummeren.

  "Dit is eigenlijk een van de minst prettige momenten uit mijn carrière. Het is altijd mijn doelstelling geweest om alle grote rondes die ik rijd ook uit te rijden en dat was tot nu altijd gelukt."

  "Maar de laatste dagen reed ik een beetje rond als een toerist. Als ik achterom keek, dan zag ik de auto van de koerscommissaris."

  "Je zag me ook altijd als eerste lossen. Veel ploegleiders moedigden me nog aan, maar ik kon niet meer trappen. Ik wou niet afstappen, maar op de Col d'Aspin zag ik iedereen nog rustig keuvelen in het peloton."

  "Ik kwam net weer aansluiten en een kilometer verder was ik weer gelost. Het wenen stond me nader dan het lachen. Ik heb gewoon mijn remmen toegeknepen en ik ben op de grond gaan zitten."

  "Barbecue aansteken en gin-tonic klaarmaken"

  Vansummeren is enorm ontgoocheld. "Het was geen enkel probleem geweest om uit te rijden. Ik was helemaal klaar voor de Tour. Ik had me een maand opgesloten op een berg, ik was mager en getraind."

  "Ik dacht dat er niets kon fout lopen, maar in de Tour kan het altijd verkeerd lopen." Vansummeren was een van de slachtoffers van de zware valpartij in de derde rit op weg naar de Muur van Hoei.

  En nu? "Thuis kan ik niet kijken naar de koers, ik heb er geen behoefte aan. Ik ga nu een week niets doen en foto's laten trekken van mijn knie en zo." Vrouw Jasmine wist al wat zij moest doen: de barbecue aansteken en een gin-tonic klaarmaken.