• home
 • video
 • pas verschenen

  Stybar: "Ik wou de etappe op de kasseien winnen, maar dit is even mooi"

  Stybar pakt voor Etixx-Quick Step al de tweede ritzege.

  Zdenek Stybar was dolgelukkig na zijn zege in Le Havre. "Het voelt geweldig om een rit in de Tour te winnen. Ik kan het niet geloven. Echt super mooi", zegt de Tsjech.

  De Tsjech weet direct dat hij iets groots gerealiseerd heeft. "Iedereen hier in de Tour zou een rit willen winnen. Het was mijn droom om een rit te winnen in deze Tour en het is fantastisch dat dat gelukt is. Ik kan het niet geloven."

  "De etappe op de kasseien was eigenlijk mijn doel. Die wou ik graag winnen. Dat lukte niet, maar hier lukte het wel. En dat maakt alles goed."

  Stybar dacht na zijn zege meteen ook aan gele trui Tony Martin, die onder de vod van de laatste kilometer viel. "Ik hoop wel dat het met Martin oké is en dat we de gele trui kunnen behouden. Ik wist eerst niet dat hij gevallen was."

  De aankomststrook vond de kersverse ritwinnaar ook gevaarlijk. "Het was een heel gevaarlijke aankomst met al die bochten in de korte strook naar beneden op twee kilometer van het einde. Ik heb daar zelf heel veel posities verloren. Op de klim kwam ik dan terug naar voren. Ik zat in het wiel van Sagan en Kristoff en ik dacht: "Cavendish is er niet. Martin zit vooraan. Als ik wil winnen, moet ik nu demarreren, want in de spurt kan ik niet winnen.""

  Stybar droeg zijn zege direct op aan het thuisfront. "Ik ben heel blij ook dat ik kan winnen voor mijn vrouw Ine en mijn zoon Lewis. De zege is voor hen."

  Sagan: "Zdenek verraste ons met zijn aanval"

  Greg Van Avermaet (5e): "Het was wringen om van voren te zitten. Het peloton ging ook heel hard, het was echt een heel snelle aanloop. Maar we zaten met de ploeg goed in positie, met ook Van Garderen erbij. Het is frustrerend dat Stybar dan wegrijdt. Hij pakte 5 meter en ze stopten met rijden. Dan weet je dat het moeilijk wordt. Ik bleef in het wiel van Sagan zitten. En die reed het niet dicht. Niemand wou het dicht rijden. Heel spijtig, want de aankomst lag mij heel goed. De val van Martin heb ik niet gezien. Ik weet niet of Tejay er ook bijlag. Maar het zal wel binnen de laatste 3 km zijn geweest."
  Peter Sagan (weer 2e): "Het was een heel snelle finale met de wind op kop. De aanval van Stybar kwam verrassend voor iedereen. We wilden hem nog terugpakken, maar we waren te laat. Hij is een vriend, maar toch had ik hem graag teruggepakt. Katjoesja en Giant-Alpecin hadden ook de benen niet om hem terug te pakken. Ik bleef zelf ook wachten en dus werd ik weer tweede. Gelukkig pak ik toch nog veel punten voor het groen."