• home
 • video
 • pas verschenen

  Martin breekt sleutelbeen en verlaat de Tour

  Geletruidrager Tony Martin stapt uit de Tour. De Duitser van Etixx-Quick Step kwam in de slotkilometer, die bergop liep, ten val en brak daarbij zijn sleutelbeen. Hij wou eerst nog even nadenken, maar hakte enkele uren na de rit toch de knoop door: opgave. "Ik weet niet echt wat er gebeurd is", zegt Martin. "Maar het was weer zeer nerveus."

  Bij het aansnijden van de laatste kilometer tikte Tony Martin het achterwiel van zijn voorganger aan. De gele trui kwam ten val en sleurde onder meer Vincenzo Nibali en Nairo Quintana mee in zijn val.

  Martin toonde meteen een pijnlijke grimas en bleef enkele minuten op de grond zitten. De Etixx-Quick Step-renner greep naar zijn sleutelbeen, maar kroop toch weer op de fiets. Zijn ploegmaats duwden Martin uiteindelijk over de streep.

  "Ik weet niet echt wat er gebeurd is", was de eerste korte reactie van Martin na de finish. "De snelheid was niet te hoog, maar dan heb je vaak de ergste blessures. Het was weer zeer nerveus."

  Martin, die overigens na de aankomst ondanks de pijn meteen ploegmaat Stybar ging feliciteren, werd kort na de podiumceremonie naar het ziekenhuis overgebracht. "Ik hoop dat ik morgen aan de start sta, maar we moeten eerst de schade opmeten", klonk het.

  Op Twitter kwam Martin kort voor 19 uur met het verdict: hij heeft zijn sleutelbeen gebroken. "Maar we moeten de volgende stap nog bekijken", zegt de Duitser. En die was nog een uur later de opgave.

  Het is de tweede keer in deze Tour dat de gele trui de koers moet verlaten. Na de derde rit maandag verdween Fabian Cancellara ook na een val en twee gebroken beentjes in zijn rug.

  Ook Nibali, Froome en Quintana zijn slachtoffers van de val

  Tony Martin bracht dus nog enkele renners ten val. Onder meer Nibali, Froome en Barguil gingen er ook bij liggen. "Ik begrijp niet wat er gebeurd is", reageert Nibali.

  "Ik ben op Froome gevallen en ik denk dat Barguil op mij gevallen is. Mijn schouder en been zijn een beetje geraakt, maar het gaat wel."

  Ook Nairo Quintana ontsnapte niet aan de valpartij. Zijn rechterelleboog werd voor het vertrek naar het hotel nog stevig ingepakt. "Ik heb alleen een oppervlakkige wonde en voel geen pijn. Hopelijk is dat morgen ook zo."