• home
 • video
 • pas verschenen

  "Laat de mensen maar doen die niet in STVV geloven"

  Yannick Ferrera wil na twee jaar tweede klasse schitteren in eerste klasse.

  Na drie jaar in het vagevuur van tweede klasse is STVV terug op het hoogste niveau. Coach Yannick Ferrera en manager Philippe Bormans kijken uit naar de competitiestart. "We verdienen het om hier te staan."

  Tweede klasse wordt vaak als een hel omschreven voor profclubs als STVV. En coach Yannick Ferrera beaamt dat op Sporza Radio. "Het waren twee lange jaren in tweede klasse. Iedereen weet dat het er niet zo plezant is."

  "Er is heel weinig erkenning ook. De ploegen tegen wie je speelt, zijn niet zoals in eerste klasse, minder professioneel. Bovendien waren die teams extra gemotiveerd om te spelen tegen Sint-Truiden."

  "De terugkeer naar eerste klasse is dan ook 100 percent terecht", aldus Ferrera. "Ik denk dat we het we het zeker verdienen om terug te keren naar eerste klasse. We hebben hard gewerkt, en zijn kampioen geworden met 79 punten en 9 punten voorsprong."

  Versterking mag en zal er nog bijkomen op Stayen. Maar Ferrera klaagt niet over het huidige spelerspotentieel. "Bale en Ronaldo zou ik graag erbij willen hebben. Alleen zal dat niet lukken, vrees ik. Maar ik klaag niet. Ik heb dat nooit gedaan en ik zal dat ook nooit doen."

  "Ik word betaald om te werken met de spelers die er zijn. Natuurlijk wil ik de beste spelers hebben, maar financieel kan niet alles. En dus gaan we ons best doen met die kern die we hebben. De mensen die niet in ons geloven, laat ze maar doen. En hopelijk kunnen we in maart zeggen: "jullie waren verkeerd"."

  Bormans: "Vooral op de backs moet er nog iemand bij"

  Algemeen manager van STVV Philippe Bormans (foto) bevestigt dat STVV nog uitkijkt naar nieuwe spelers. "Er zijn een aantal profielen die dringend zijn, daar zijn we nu ook mee bezig. Vooral op de backs moet er nog iemand bij."

  "Het kan natuurlijk nooit snel genoeg gaan, zeker niet voor een trainer die zo snel mogelijk over zijn team wil beschikken. Ik denk dat we ook al een aantal toffe transfers hebben gedaan die een meerwaarde zullen bieden."

  Die transfers zijn in bijna alles linies terug te vinden. "In het doel bijvoorbeeld is er Yves De Winter bijgekomen", aldus Bormans. "Dat is toch al een beetje extra ervaring naast William Dutoit, die vorig jaar een heel sterk seizoen heeft gekeept."

  "In de verdediging hebben we met Sacha Kotysch en Yvan Erichot twee heel goede spelers, maar Kotysch is lang out. We zijn dan gaan zoeken naar iemand nieuw. We hebben een Portugees en een Spanjaard aangetrokken. De Portugees kom uit eerste klasse in Portugal, en heeft de nodige Europese ervaring. De Spanjaard is iets minder bekend is, maar maakte een heel goede indruk."

  "Dompé kon naar enkele Franse topclubs, maar heeft getekend bij STVV"

  De backs vormen voorlopig nog een probleem voor STVV. "Op de backposities hebben we voorlopig alleen Iandoli", aldus Bormans. En op het middenveld mag er ook nog wat ervaring en leiderschap bijkomen."

  "In de aanval tenslotte hebben we een aantal heel goede flankspelers. Over Jean-Luc Dompé, die van Valenciennes overkwam, wordt nu al veel geschreven."

  Over die Jean-Luc Dompé is inderdaad al de nodige inkt gevloeid. Zo dacht hij eerst getekend te hebben voor Standard in plaats van STVV. "Dompé is nog een jonge gast, heel enthousiast en met zeer veel kwaliteiten. We zijn hem op het spoor gekomen via onze scouting en hebben hem juist op tijd kunnen laten tekenen."

  "Dat was vlak voor het toernooi van Toulon begon, waar hij schitterend speelde met Frankrijk U20. Hij is dan verschillende Franse topclubs opgevallen. Die hebben zich ook gemeld, maar hij heeft getekend voor STVV en zal zich hier mogen bewijzen."

  Ook de band tussen Roland Duchatelet en STVV is vaak voer voor discussie geweest. Bormans is hier duidelijk over. "Roland heeft een overvolle agenda. Dus we zien hem niet zoveel. Maar vier jaar geleden heeft hij hier op STVV een deur dicht getrokken en die deur zal niet meer opengaan, denk ik."

  "Roland is niet iemand die terugkomt op beslissingen. Hij wil vooruit, hij heeft ook op Standard een beslissing genomen. Ik denk dat hij zich vooral wil richten op zijn clubs in Engeland en Madrid."

  "De seizoensopener kon bijna niet beter"

  De kalender had voor STVV een positieve verrassing in huis. Op vrijdag 24 juli openen de Truienaars de competitie tegen vicekampioen Club Brugge.

  • Coach Ferrera: "De opener tegen Club Brugge is heel mooi. Niemand is de 3-3 van een paar jaar geleden vergeten hier. Toen kwam Brugge hier 0-3 voor en daarna is het nog 3-3 geworden. Het resultaat van nu kan ik niet voorspellen, maar ik kan al wel zeggen dat we heel hard zullen vechten."
  • Manager Bormans: "De kalender is ons zeer goed gezind geweest. Het kan bijna niet beter. De titel heeft ook heel wat met zich meegebracht. Sint-Truiden is een voetbalstad die leeft voor het voetbal. Als het goed gaat in het voetbal, gaat het goed in de stad. Heel de stad leeft mee. We hebben een record aantal abonnementen verkocht. Ook commercieel doen we zeer goede zaken. Het is natuurlijk belangrijk om hier op verder te bouwen. Het stadion brengt gigantisch veel mogelijkheden met zich mee. Heel België kan kennismaken met het nieuwe Stayen."