• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Nys: "Een mountainbiker weegt 10 kg minder dan ik"

  Voor hij aan zijn laatste veldritseizoen begint, kruipt Sven Nys (38) weer op zijn mountainbike. Waarom boekt hij in die discipline niet dezelfde topresultaten? De viervoudige Belgische kampioen mountainbiken legt het graag uit in Café Corsari.

  "Een traditionele mountainbiker weegt 10 kilogram minder dan ik. Ik weeg 73 of 74 kg, mountainbikers 64 of 65 kg", begint Sven Nys zijn uitleg in de talkshow.

  "Op een mountainbikeparcours met lange en steile beklimmingen speelt dat in hun voordeel. En technisch zijn mountainbikers ook sterker, omdat ze dag in dag uit op die omlopen trainen."

  "Ik spring sporadisch op mijn mountainbike en verlies daarom al tijd in een afdaling."

  "En ik pik pas midden in een seizoen in. Dan moet ik achteraan beginnen, omdat ik te weinig punten vergaard heb voor die eerste startplaatsen."

  "Al die factoren maken dat ik af en toe een goed resultaat kan rijden, maar nooit een heel seizoen", besluit Nys, die vorige zomer voor de vierde keer in zijn carrière het Belgisch kampioenschap mountainbiken won.

  Mountainbiken op de eerste Europese Spelen

  Zaterdag fietste Sven Nys in de Roc d'Ardenne, een loodzware mountainbike-marathon in Houffalize, naar een knappe derde plaats. Nu piekt Nys naar de eerste Europese Spelen. Op 13 juni staat het mountainbiken op het programma.