• home
 • video
 • pas verschenen

  Heynen blijft ambitieus: "Ik wil medailles winnen"

  Vital Heynen wil met de Duitse nationale ploeg naar de Spelen in Rio.

  Vital Heynen is binnenkort trainer af bij zijn Poolse club. "Ik wacht nu even af en wil kijken of er een kans komt bij een topclub." Heynen, bondscoach van de Duitse nationale ploeg, is ook ambitieus voor de Olympische Spelen in Rio.

  Vital Heynen was meer dan 25 jaar trainer van Maaseik. Hij kent het Belgische volleybal dan ook door en door. Wat vond hij van de prestaties van Roeselare, dat deze week Asse-Lennik versloeg en kampioen werd? "Het is moeilijk om het allemaal te volgen vanuit Polen, maar de laatste wedstrijd heb ik gezien", vertelt hij in De Zevende Dag.

  "Roeselare was favoriet voor het seizoen en je ziet dat ze het verschil kunnen maken. Asse-Lennik heeft heel goed gespeeld en de favorietenrol woog op Roeselare, maar die club is verdiend kampioen."

  Maaseik werd dit seizoen pas vierde. Bloedt het hart van Vital Heynen dan? "Natuurlijk. Ik ben intussen wat minder verbonden, maar het gevoel blijft. Of Maaseik niet zonder Vital Heynen kan? Dat kan je langs twee kanten bekijken."

  "Je kan zeggen dat ik dat mooi gedaan heb, maar ik voel me er toch wat slecht bij. Want je gaat weg en daarna gaat het minder. Ik ben een beetje een eigenaardige trainer, ik ben binnen de club met veel dingen bezig naast het volleybal. Zo onderhoud ik bijvoorbeeld heel goede relaties met alle spelersmakelaars in Europa. Dat is misschien een pijnpunt voor trainers die na mij komen."

  Is een terugkeer naar Maaseik een optie? "Je moet soms verhalen afsluiten. Nu probeer ik op andere plaatsen een nieuw verhaal te maken. Zeg nooit nooit, maar ik verwacht dat dat de volgende jaren geen optie is."

  "Ik zou graag medailles verzamelen"

  "De vijfde plaats die we behaalden met Bydgoszcz is het hoogst haalbare met deze ploeg. Ik zou liever hoger eindigen en dat heb ik hen ook gemeld. Ik zou graag medailles verzamelen."

  Zit Vital Heynen dan op een topclub te wachten? "Dat is een goeie opmerking. In Polen was er een verkiezing voor de beste coach van de wereld en daar stond ik vijfde. Als je hoog wordt ingeschat, dan wacht je even. Dan wil ik even kijken of er een kans komt."

  "Ik was de voorbije jaren heel weinig thuis, dus ik wil nu een aantal maanden afwachten. Maar ik hoop de komende jaren aan een topclub te komen." Zijn er al contacten? "Concreet is er op dit moment niets, je moet geduld hebben."

  Vital Heynen is coach van de Duitse nationale ploeg, die vorig jaar op het WK brons haalde. "Ik vind de Olympische Spelen zo mooi dat we met de hele groep gezegd hebben dat we voluit voor Rio gaan. We werken daar heel hard naar toe. Het is dan ook beter dat ik op dit moment geen clubcoach ben."

  Wil Heynen ooit met de Belgische ploeg naar de Olympische Spelen? "Ik heb een gesprek gehad met de huidige Belgische bondscoach, Dominique Baeyens. Ik heb gezegd dat ik me binnen een jaar of tien kandidaat stel."