• home
 • video
 • pas verschenen

  Bilbao zet Southampton-boegbeeld in de bloemetjes

  Matt Le Tissier poseert met zijn trofee.

  Ex-voetballer en Southampton-icoon Matt Le Tissier heeft een trofee gekregen van... Athletic Bilbao. De Engelsman werd geprezen omdat hij slechts voor één club speelde. "Een aangename verrassing", zegt de voormalige strafschopspecialist, die zijn trofee persoonlijk ging ophalen.

  Matt Le Tissier, 46 intussen, speelde heel zijn profcarrière voor Southampton. In 540 wedstrijden voor de club scoorde hij 210 keer. De aanvallende middenvelder was vooral dodelijk vanaf de stip. Van zijn 48 strafschoppen miste hij er slechts één.

  Bij Athletic Bilbao waren ze Le Tissier nog niet vergeten, want de Engelsman kreeg van de Baskische club de allereerste "One Club Man Award", een onderscheiding voor een voetballer die zijn hele carrière bij dezelfde club speelde.

  Le Tissier ging dinsdagavond zijn trofee persoonlijk ophalen voor de wedstrijd tegen Sociedad. Op een groot scherm werd een video getoond met enkele hoogtepunten uit de carrière van Le Tissier. "Deze trofee was een grote verrassing voor mij. Ik ben heel vereerd", zegt hij.

  "Ik heb me laten vertellen dat de Premier League populair werd in Spanje dankzij de tv-uitzendingen die begin jaren 90 startten. Dat waren de beste jaren uit mijn carrière en blijkbaar zijn de Spanjaarden mij niet vergeten."

  Le Tissier verklapte ook nog dat Bilbao zijn clubkleuren dankt aan Southampton. "Jaren geleden werd iemand gevraagd om voetbaluitrustingen mee te brengen uit Engeland. Toen hij in Southampton arriveerde voor de terugreis, besefte hij dat hij dat vergeten was. Hij kocht toen 50 shirts van Southampton. De helft ging naar Athletic Bilbao en de andere helft naar Atletico Madrid, dat ook in rood-wit speelt."

  Kent u ook nog deze tien "one club men"?

  Om Athletic Bilbao op weg te helpen voor de volgende editie van de trofee, zijn we even in onze map met archieffoto's gedoken. We visten er tien voetballers uit die hun hele loopbaan voor dezelfde club speelden. Kent u ze alle tien?