• home
 • video
 • pas verschenen

  Allijns: "De figuur Vanden Stock stond niet ter discussie"

  "Een historische dag voor het Belgische voetbal", zo omschrijft Joseph Allijns de algemene vergadering van de Pro League. De KVK-voorzitter en lid van de raad van bestuur van de Pro League geeft meer uitleg over de vier belangrijke beslissingen die vandaag genomen zijn.

  Allijns over Roger Vanden Stock als voorzitter van de Pro League

  "We zullen nog met Roger Vanden Stock discussiëren over wat zijn programma zal zijn, maar hij is een autoriteit in het Belgische voetbal en de Pro League had zo iemand nodig", legt Joseph Allijns uit. "Er was nood aan iemand met charisma."

  "Met de hervormingen en de onderhandelingen die voor de deur staan, hadden we iemand nodig die iedereen kon verzamelen. Vanden Stock heeft alle elementen om daar in te slagen."

  De Pro League heeft dus iemand gekozen "uit het voetbal". Opvallend of niet? "Na twee jaar zal dat mandaat wisselen. Maar gezien de huidige uitdagingen en hervormingen, is de keuze voor Roger zeer goed. De figuur Vanden Stock stond niet ter discussie. Dat is een belangrijk element."

  "Ik denk dat het grootste deel van de ploegen daar zo over denkt. Of dat niet gevoelig ligt bij bijvoorbeeld Club Brugge? Dat moet je aan hen vragen. Maar ik stel vast dat Club zijn kandidatuur gesteund heeft. Als je vooruit wil gaan, moet je eensgezindheid zoeken en denken aan het welzijn van het geheel. Dat vind ik historisch."

  Ivan De Witte heeft de functie ook uitgeoefend, maar van de Gent-preses werd toen gezegd dat hij twee petjes droeg. Vreest Allijns niet een gelijkaardig scenario? "Vanden Stock is een bemiddelingsfiguur, iemand met uitstraling. We kunnen zo'n figuur gebruiken."

  Allijns over Pierre François als afgevaardigd bestuurder

  Ludwig Sneyers, tot voor kort CEO van de Pro League, wordt directeur-generaal. Hij zal geassisteerd worden door Pierre François, die afgevaardigd bestuurder wordt.

  "De rol van Sneyers is de voorbije jaren heel belangrijk geweest. De omzet van de Jupiler Pro League is enorm gestegen, zeker dankzij zijn tussenkomsten."

  "Er is met Pierre François nu ook een afgevaardigd bestuurder, omdat we de Pro League willen versterken. Er komen uitdagingen op ons af. Voorzitter Vanden Stock is het gezicht, maar de afgevaardigd bestuurder zal zich bezighouden met de dagelijkse taken."

  Allijns over de licentiesoap van Moeskroen

  "Aan het bondsparket zullen we de instructie geven om niet verder aan te dringen in dat dossier en om zich dus te gedragen naar de wijsheid van het BAS", legt Allijns uit.

  "Moeskroen moet zich dus opnieuw wenden tot het BAS voor zijn licentie. En de club moet alle procedures opschorten. Die voorwaarden zijn door de algemene vergadering opgelegd en zijn door Moeskroen aangenomen. De Pro League zag dus geen reden om Moeskroen uit te sluiten als lid van de Pro League."

  "Als vereniging wil je iedereen samenhouden en moet je oplossingen zoeken. Iedereen kan een misstap begaan. Moeskroen kon zich vinden in ons voorstel en we zien wel of ze de daad bij het woord voegen."

  "Maar voor ons stopt het voorlopig hier. Het is belangrijk dat Moeskroen naar het BAS gaat om daar te beslissing te horen in zijn licentiedossier."

  Allijns over de hervormingen in het voetbal

  "De hervormingsplannen zijn unaniem goedgekeurd", licht Allijns toe. "Het plan moet nu nog naar de nationale studiecommissie, maar ik hoop dat er in juni gestemd zal worden. De reglementen zijn alleszins volledig uitgewerkt. Daar is dus een grote stap gezet. Er worden impulsen gegeven aan het amateurvoetbal en voor het profvoetbal is er eindelijk die belangrijke afscheiding."