• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Zet Club en Anderlecht op gelijke voet"

  Vandenbempt houdt de PO I-ploegen tegen het licht.

  De play-offs kloppen op de deur. Peter Vandenbempt verwacht een titelstrijd tussen Club en Anderlecht. "Het zal op details aankomen. Gent is ook een kandidaat-kampioen, maar schat ik toch een trapje lager in", zegt de voetbaljournalist in een uitgebreide video-vooruitblik.

  Conclusies van Vandenbempt over PO I:

  • Anderlecht en Club staan op gelijke voet als titelfavoriet.
  • Details en vormpeil zullen beslissend zijn voor de titel.
  • Gent staat een trapje lager, maar ligt op de loer.
  • Standard zal op plek 4 blijven hangen.
  • Kortrijk en Charleroi worden scherprechters.

  Weinig verschil tussen Club en Anderlecht

  Ik zie twee titelfavorieten en nog een derde kandidaat. Maar als Club en Anderlecht hun niveau halen en hun bepalende spelers fit zijn, hebben ze toch nog iets meer te bieden dan AA Gent. Daarom zet ik Anderlecht en Club op gelijke voet als favoriet om kampioen te worden.

  AA Gent heeft zijn kwaliteiten ook wel bewezen en voetbalt misschien wel het aantrekkelijkst van de drie, maar als je het totaalplaatje bekijkt, zet ik het een trapje lager. Dan heb ik het ook bijvoorbeeld over ervaring in deze situaties.

  Als je Club en Anderlecht dan moet afwegen, denk ik dat hun drie duels hebben bewezen dat er weinig verschil is. Het was telkens heel nipt en dat zal de komende weken niet anders zijn.

  In de drie onderlinge duels, ook nog in de bekerfinale, waren het standaardsituaties waar Club de kwetsbaarheid van Anderlecht benutte. Van dat soort details zal het ook afhangen in de play-offs.

  Op papier heeft Anderlecht meer spelers, ook hun jongeren, die weten wat het is om een titel te behalen. Maar ik denk dat het verschil verwaarloosbaar is. Club heeft ook een coach die er zijn specialiteit van heeft gemaakt om heel sterk te zijn in de play-offs. Dat bewees Preud’homme al toen hij nog bij Gent was, ten koste van Club toen.

  Ook de uitkomst van de bekerfinale zal maar een kleine rol spelen. Dat heeft wel veranderd dat bij Club de druk van het absolute moeten weggevallen is.

  Het omgekeerde geldt ook een beetje voor Anderlecht. Het is niet met het mes op de keel omdat het al drie keer na elkaar kampioen werd, maar door de nederlaag in de beker, uitgerekend tegen Club, zal er toch iets meer druk zijn. De titel, maar vooral de Champions League zijn wel van primordiaal belang voor Anderlecht.

  Belangrijk welke spelers fit zijn

  In de strijd tussen Anderlecht en Club wordt het belangrijk wie fit is en wie in vorm is. Dat zagen we al in de bekerfinale toen Anderlecht te veel spelers opstelde die niet fit waren of net uit blessure kwamen.

  Ik kijk naar drie spelers bij Anderlecht: Praet, Defour en Mitrovic. Een goeie Dennis Praet is onmisbaar om Anderlecht te laten draaien. De Praet vanuit de Champions League, daar heeft Anderlecht geen vervanger voor.

  En mogelijk nog net iets meer dan Praet heeft Anderlecht een fitte Defour nodig. Het verval is groot zonder hem, zeker in topmatchen. In matchen waarin ook het mentale een rol speelt, heeft deze jonge ploeg de aanjager Defour broodnodig.

  En je hebt ook een goeie Mitrovic nodig. Dat is een nadeel van Anderlecht op Club, want wat offensieve slagkracht betreft is het heel afhankelijk van Mitrovic. Het speelt ook een rol dat hij al acht gele kaarten heeft. Pakt hij er nog twee, dan is hij twee matchen geschorst en dat is veel in een minicompetitie van tien duels.

  Voor Club geldt ook dat de bepalende spelers fit moeten zijn. Ik zette daar ook Vazquez bij, maar het is de hand van Michel Preud'homme die ervoor zorgde dat zijn afwezigheid meesterlijk opgevangen werd.

  De mate van fitheid zal ook een rol spelen. En bij Club komt daar wel nog eens de belasting van Europees voetbal bij.

  AA Gent in de rol van Zulte Waregem

  In het zog van Anderlecht en Club zie ik Gent en Standard. Ik geloof niet dat Standard de top twee kan halen. Sinds Riga er is, en dat is geen verwijt voor de coach, is Standard niet geëvolueerd in zijn voetbal. En dat was toch waarvoor hij gehaald werd. 

  Riga kreeg meer troeven, met Ezekiel als ontbrekende schakel en Carcela die meer zijn stempel kon drukken. Het zal van die spelers afhangen bij Standard. De vragen zijn wanneer Ezekiel fit raakt en welk niveau Carcela kan aanhouden.

  Riga heeft ook een fitte Van Damme in vorm nodig. Maar tenzij het plots beter gaat voetballen, denk ik dat Standard op plek 4 blijft hangen.

  En Gent kan de rol van Zulte Waregem in 2013 spelen, al zal het misschien niet zo dicht bij de titel komen. Ik zie geen reden waarom Gent in elkaar zou stuiken. De basis is veel te stevig, de groepsgeest en vorm zijn te goed en er zijn wisselmogelijkheden.

  Op Simon (kleine foto) na heeft Gent misschien geen topspelers, maar het kan tussen heel wat spelers met veel kwaliteiten schuiven zonder niveauverlies.

  Gent ligt op de loer, met het vertrouwen op het zenit. Het staat klaar om de misstap van een van de top twee af te straffen. De basis is in Gent ook gelegd om op langere termijn bovenaan te kamperen.

  Iedereen krijgt het moeilijk in Charleroi en Kortrijk

  Voor Charleroi en Kortrijk zie ik de rol van scherprechter weggelegd. Ik denk dat die het in thuismatchen uitstekend zullen doen en alle ploegen het er moeilijk zullen krijgen.

  Bij Charleroi valt wel nog af te wachten hoe het omgaat met de enorme decompressie omdat het zijn doel al bereikt heeft, mogelijk liet het te veel stoom af. Maar tegelijk zou het me verbazen, want voor een vol huis haalt de komst van Standard, Club of Anderlecht het beste boven in Charleroi.

  Hetzelfde geldt voor KV Kortrijk. Dat is gewoon een moeilijk te bespelen ploeg in dat stadion met het volk erachter en met vertrouwen. Kortrijk heeft twee goeie spitsen, voetballend vermogen en zal niet als kanonnenvlees opgediend worden.

  Het is wel belangrijk voor Charleroi en Kortrijk dat ze snel enkele resultaten behalen, anders kunnen de play-offs lang duren.

  Peter Vandenbempt