• home
 • video
 • pas verschenen

  De Clercq pakt leiderstrui: "Wil deze kans met beide handen grijpen"

  De Clercq heeft een bonus van 21 seconden op Porte.

  Bart De Clercq trekt morgen de leiderstrui aan in de Ronde van Catalonië. De klimmer van Lotto-Soudal had na zijn ontsnapping maandag een bonus op de tenoren in het klassement en hield in de koninginnenrit goed stand. "Ik wil deze trui met hand en tand verdedigen", zegt De Clercq.

  Bart De Clercq (Lotto-Soudal) eindigde in de zware bergrit 19e op 47 seconden van dagwinnaar Tejay van Garderen. Dankzij die sterke prestatie pakte onze landgenoot ook de leiderstrui. "Dat had ik voor deze ronde niet verwacht", reageert De Clercq, die in de eerste rit derde eindigde na een lange vlucht.

  "Woensdag was ik kwaad op mezelf omdat ik in een afdaling in een tweede groepje was beland en daardoor kostbare tijd had verloren. Daarom was ik vandaag 100 procent gemotiveerd om dat recht te zetten in deze etappe."

  "Het klimwerk ging goed", vertelt De Clercq. "Ik kon me vlot handhaven. Ook op de klim van 21 kilometer reed ik steeds in 10e à 15e positie."

  "Toen het tempo de hoogte inging, moest Pierre Rolland (die als leider aan de rit begonnen was) lossen. Maar ik bleef goed meegaan. Op de slotklim kwamen de verwachte demarrages. Ik heb voor een egaal tempo gekozen en op die manier kon ik aan de aankomst de schade beperken."

  "Nu ik mij in deze situatie bevind, zal ik er alles aan doen om die kans met beide handen te grijpen. Op kop staan in het algemeen klassement is geen dagelijkse kost voor mij. Ik zal de komende dagen goed moeten opletten, maar ik wil deze trui met hand en tand verdedigen. De conditie is goed, daar vrees ik niet voor."

  De Gendt geeft op, geen breuken bij Vervaeke

  Bart De Clercq kan de komende dagen wel niet rekenen op Thomas De Gendt, die in het begin van de etappe twee keer ten val kwam. De Gendt liep schaafwonden en kneuzingen op en gaf op.

  "Na mijn eerste val kon ik nog terugkeren in het peloton", zegt De Gendt op Twitter. "Maar bij de tweede val was de veer gebroken. Ik voel me slecht dat ik Bart nu niet kan helpen. Het voelt alsof ik mijn ploeg in de steek gelaten heb."

  Gisteren moest Louis Vervaeke de strijd al staken na een zware val. Vervaeke houdt wel geen breuken over aan zijn tuimelperte. Zijn hand is wel zwaar gekneusd, laat Lotto weten.