• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Club Brugge blijft verbazen"

  Vandenbempt: "Het grote vakmanschap van Michel Preud'homme."

  "Wie weet wordt dit echt het jaar van Club Brugge", stelt onze voetbalcommentator Peter Vandenbempt na de bekertriomf van Club Brugge. "In zeer, zeer grote mate de verdienste van Michel Preud'homme. Zijn collega Besnik Hasi heeft werk bij Anderlecht."

  De mening van Peter Vandenbempt

  Echte cupsfeer

  Door de manier waarop ze is geëindigd mogen we toch een beetje spreken van een onvergetelijke bekerfinale. En neem er de Brugse ontlading bij. Niet door het niveau van het voetbal vind ik. Wat dat betreft kunnen ze allebei een stuk beter.

  Maar goed, er zat van alles in en rond de finale om ze boeiend te noemen. Daar tel ik helaas ook de perikelen vooraf bij. Als je rond zo'n wedstrijd een gigantische verkeerschaos creëert en er ook in slaagt om spelers en scheidsrechters niet tijdig in het stadion te krijgen, dan zou ik dat verkeersplan nog een keer herbekijken. Geslaagd vind ik dat niet.

  De match had spanning, strijd en fantastische goals. En dan die bloedstollende ontknoping in een echte cupsfeer. We hebben heel wat gehad.

  Perfect aangepakt

  Een geweldige week voor Club Brugge. Club Brugge blijft verbazen. De kwalificatie in Istanbul was héél sterk. En ook gisteren heeft Club het perfect aangepakt: furieus gestart, zoals we dat eigenlijk van Anderlecht verwacht hadden. En anders dan zo vaak na een Europese match Club Brugge.

  Door die vroege goal van De Sutter (foto) heeft het zichzelf in een zetel gespeeld. Dat is belangrijk. Als je zo'n Europese match en reis in de benen hebt, kan je beter gegroepeerd verdedigen dan dat je moet gaan achtervolgen. Prima gedaan.

  Dan blijkt hoe gedisciplineerd, hoe fysiek sterk, hoe mentaal sterk dit Club Brugge ook is. Met een Tom De Sutter, in de vorm van zijn leven, als exponent. En dan wordt er nog een goal van Refaelov onterecht afgekeurd.

  Ik vond wel dat Club Brugge gaandeweg in de tweede helft niet meer gevoetbald heeft. Dat was niet goed. Zo krijg je toch meer druk én de gelijkmaker. Als je dan ziet hoe sterk Club Brugge na die mokerslag in de laatste minuut toch nog die goal gaat zoeken in plaats van in te storten. Dan blijkt die mentale veerkracht die Club Brugge dit seizoen al vaak heeft getoond.

  Geboetseerd en gefinetuned door Preud'homme

  Deze trofee en waar Club Brugge nu staat is in zeer, zeer grote mate de verdienste van Michel Preud'homme. Overal waar clubs al lang wachten op een succes maakt hij er een einde aan: eerder al bij Standard, bij Gent en bij Twente.

  De discipline, de werkethiek, de organisatie, de wedstrijdmentaliteit, het groepsgevoel, de tactische varianten, de opbouw, het inspelen op de gebreken van een tegenstander zoals tegen Besiktas... dit Club is geboetseerd en gefinetuned door het grote vakmanschap van Michel Preud'homme. Dat is onmiskenbaar.

  En als je de heftige reacties ziet, dan zie je hoe levensbelangrijk het is om dit seizoen eindelijk te oogsten. Dan is die beker heel belangrijk met het oog op wat nog komt. Wie weet is het dit jaar echt het jaar van Club Brugge. Aan deze beker houden ze een enorme bevrijding over. Dat het misschien dit jaar allemaal anders is.

  Geen Champions League-niveau

  Over 90 minuten was Anderlecht niet de mindere van Club Brugge., zeker niet, maar het is wel onbegrijpelijk slecht aan de match begonnen. Daar heeft het de prijs voor betaald. Nadien had Anderlecht veel balbezit, maar weinig ideeën. Het kon het ritme niet naar Champions League-niveau tillen zoals ze dit seizoen vaker hebben gedaan.

  Mitrovic (foto) maakte een geweldige goal, maar de targetman van de voorbije weken was hij niet. Te veel spelers waren niet 100 procent fit.

  Bij Rolando zag ik veel te veel aarzelingen in vergelijking met zijn vorige wedstrijden. Marin is goed begonnen, maar viel dan weg. Praet was goed, maar hij miste bij die kansen nog het goede gevoel. Dat ontbreekt nog bij iemand die lang buiten strijd is geweest.

  En Anderlecht begaat nu al een paar wedstrijden na mekaar defensieve fouten, redelijk onbegrijpelijk. Je maakt de 1-1, stevent af op verlengingen, maar geeft het toch nog uit handen. Dat stemt tot nadenken.

  Hasi heeft werk

  Anderlecht heeft een zware klap gekregen en veel mentale schade geleden. Vooral bij jongens die niet mochten meespelen. Dan denk ik in de eerste plaats aan Tielemans, maar ook aan Vanden Borre.

  Hasi heeft werk om iedereen mentaal en fysiek weer fit te krijgen voor de play-offs. Ik denk dat door het verlies van gisteren, de manier waarop én de tegenstander een vierde opeenvolgende titel heel wat dwingender geworden is in het Astridpark.

  Peter Vandenbempt

  En zo klonk de 2-1 op de radio: "De goal voor Refaelov! De goal voor Refaelov!"