• home
 • video
 • pas verschenen

  De Keersmaecker: "Ze zoeken een stok om de hond te slaan"

  François De Keersmaecker heeft in De zevende dag teruggeblikt op de woelige afgelopen vrijdag. De voorzitter van de voetbalbond heeft zijn standpunten nog een keer verdedigd. "Er zijn fouten gemaakt, maar we mogen niet alles overboord gooien."

  "Ik geef toe dat het vrijdag een zware dag was", zei De Keersmaecker aan Ruben Van Gucht. "Er zijn harde woorden gevallen op de vergaderingen met de Raad van Bestuur en het Uitvoerend Comité."

  Marc Coucke zei dat De Keersmaecker een stemming niet overleefd zou hebben. "Ik ben ervan overtuigd dat iedereen zijn standpunt heeft kunnen verdedigen", danste hij rond het hete hangijzer.

  "Er zijn wel brutale uitspraken gedaan en dat is me toch wel bijgebleven. Het was een correcte discussie, maar ik had het gevoel dat er toch mensen overdonderd waren."

  "Nu wil iedereen het kind met het badwater weggooien. We hebben een ongelofelijk parcours afgelegd met de KBVB. De bond is gezond en veel bedrijven zouden jaloers zijn op het vermogen van de bond."

  "Er zijn fouten gebeurd, maar niet alles mag overboord"

  Bart Verhaeghe en Marc Coucke waren verbaasd dat De Keersmaecker in juni opnieuw verkiesbaar is als voorzitter. "Ik wil al het goede dat we gerealiseerd hebben consolideren", zei De Keersmaecker. "Ik sta nog altijd achter onze visie uit 2011."

  "Er zijn wel fouten gemaakt in de operationele zaken, vooral met betrekking tot het WK in Brazilië. Intern moeten we onze processen verbeteren, er moet een betere controle komen."

  "We hebben de laatste jaren enorme stappen gezet en dat gaat gepaard met groeipijnen. Maar ik ga er niet mee akkoord dat we nu plots alles overboord moeten gooien."

  "In juni zal ik negen jaar voorzitter zijn en ik heb nooit een probleem gehad om herverkozen te geraken. Dat kwam natuurlijk omdat er niet veel eer te behalen viel."

  "Nu zijn er plots wel kandidaten en nu wordt gezocht naar de spreekwoordelijke stok om de hond te slaan. Maar ik heb er vertrouwen in dat de interne audit, waar veel van afhangt, correct zal gebeuren."

  "Wilmots is de juiste man"

  Biedt De Keersmaecker ook wel genoeg weerwerk aan bondscoach Marc Wilmots? "Marc is de juiste man om ons naar het EK in Frankrijk te brengen en dat is belangrijk", zei De Keersmaecker.

  "Elke bondscoach wil zo veel mogelijk binnenhalen voor zijn spelers, dat is normaal. Maar boven de bondscoach moeten de voorzitter en de Raad van Bestuur een lijn trekken."

  De discussie kwam naar boven na het verhaal dat de bondscoach een ander en duurder vliegtuig wil voor de verplaatsing naar Israël. "We hebben daarbij de steun gekregen van sponsor Brussels Airlines."