• home
 • video
 • pas verschenen

  Verstappen: "Heb begrip voor nieuwe leeftijdsregels"

  De 17-jarige Verstappen maakt dit seizoen zijn debuut in de Formule 1.

  Vanaf 2016 geldt een minimumleeftijd van 18 jaar voor Formule 1-rijders. De 17-jarige Max Verstappen, vanaf dit jaar zelf actief op het hoogste niveau, toont begrip voor die beslissing: "Iemand van 15 of 16 jaar is nog niet klaar voor de F1", zegt de Nederlander.

  Vanaf 2016 moet een F1-rijder minimaal 18 jaar zijn en twee jaar race-ervaring hebben in een lagere klasse. Die reglementsverandering heeft de Internationale Automobielfederatie (FIA) doorgevoerd na het debuut van Max Verstappen (17) vorig seizoen bij Toro Rosso. Zelf toont de Nederlander begrip voor die beslissing.

  "Ik ben blij dat ik al een contract heb voor dit seizoen, maar ik begrijp dat de internationale federatie wil vermijden dat teams nog jongere rijders contracteren", zegt de zoon van ex-Formule 1-rijder Jos Verstappen. "Iemand van 15 of 16 jaar is eigenlijk nog niet klaar voor de F1. Die moet karten."

  De beslissing van de FIA kwam er na de kritiek dat Verstappen, pas 16 toen hij een contract tekende, te jong en onervaren zou zijn. "Talent moet je een kans geven in de Formule 1. Als deze regels al langer hadden bestaan, had ook een grote naam als Kimi Räikkönen destijds niet kunnen beginnen in de F1", argumenteert Verstappen zelf.

  Toch geeft de jongste rijder in de geschiedenis van de Formule 1 toe dat hij deze zomer even twijfelde toen Toro Rosso een aanbod deed.  "Ik heb een risico genomen, want ik tekende een contract zonder ooit een meter in een Formule 1-bolide te hebben gereden. Omdat Toro Rosso me de kans gaf in de vrije trainingen om mijn eerste ervaring op te doen, had ik geen reden meer om neen te zeggen."