• home
 • video
 • pas verschenen

  Goed nieuws voor Swings: geen Kramer op 10 kilometer

  Sven Kramer past voor de 10.000 meter in Heerenveen.

  Bart Swings heeft donderdag op het WK afstanden een flinke concurrent minder op de 10.000 meter. De Nederlander Sven Kramer past in Heerenveen immers voor de 10 kilometer. Kramer schaatst wel de ploegenachtervolging en de 5.000 meter.

  "Ik zou wel alles willen rijden, maar dan moet je echt een goede basis hebben en dat is nu niet het geval. Ik heb heel erg getwijfeld, want de 10.000 meter is een fantastische afstand. Ik zou niets liever willen dan 'm rijden, maar het is niet verstandig", zegt Kramer aan de NOS.

  Kramer is nochtans de drievoudige wereldkampioen op de 10.000 meter. "Als ik start, heb ik wel de overtuiging dat ik kan winnen. Maar ik wil prijzen winnen en mijn doelstellingen halen. Ik denk dat ik goed genoeg ben om dit weekend te winnen. Maar alles rijden, kan niet met dit schema."

  Dit seizoen richt Kramer zich vooral op de 1.500 meter en de 5.000 meter. "Daar heb ik ook echt op getraind afgelopen zomer. Dus dan is het niet logisch om dan de 10.000 meter ook te rijden. Als ik op het ijs sta, wil ik mijn eigen niveau evenaren en het liefst nog beter worden."

  Het forfait van Kramer op de 10.000 meter is goed nieuws voor Bart Swings. De Belg ziet zijn medaillekansen op die afstand zo flink toenemen, want Kramer ligt normaal gezien sowieso buiten bereik voor onze landgenoot.

  Swings reed dit seizoen al twee keer de 10 kilometer. Op de WB in Seoel werd hij tweede na Bob de Jong. Op het EK allround werd hij op die afstand geklopt door Sven Kramer en Sverre Lund Pedersen.