• home
 • video
 • pas verschenen

  "Tom Boonen zal zeker nog winnen"

  "Van de Omloop tot en met Roubaix moet Tom Boonen leven om te winnen."

  Tot wat is Tom Boonen fysiek nog in staat? "Boonen zal niet meer kunnen kiezen", denkt ploegdokter Van Mol, die een grote toekomst voorspelt voor wereldkampioen Michal Kwiatkowski. "Hij kan alle klassiekers winnen."

  Tom Boonen (34) snijdt dit jaar zijn 14e seizoen als profrenner aan. Kan hij na twee mindere jaren zijn boerenjaar 2012 nog eens herhalen?

  "In de voorjaarskoersen zal Boonen altijd blijven meedraaien. En hij zal er ook winnen", stelt Yvan Van Mol, de ervaren ploegdokter van Etixx-Quick Step.

  "We moeten wel eerlijk zijn: in de wedstrijden waar hij explosiviteit moet combineren met klimwerk zal hij het moeilijk krijgen. Die tijd is voorbij. Dat hebben we ook op het WK gezien."

  "Hij had zich fantastisch voorbereid en tot in de puntjes verzorgd en toch kwam hij in de laatste ronde tekort. Dat moet je aanvaarden, je moet je concentreren op de wedstrijden die wel binnen je mogelijkheden liggen."

  "Van de Omloop tot en met Parijs-Roubaix moet hij leven om te winnen. Hij zal niet meer kunnen kiezen. Boonen moet de koersen winnen die hij op dat moment kan winnen."

  "WK winnen in 2016? Afhankelijk van het weer"

  Volgend seizoen wil Tom Boonen zijn carrière beëindigen met een knalprestatie op het wereldkampioenschap in Qatar.

  "Als hij dit jaar een rol kan spelen in zijn klassiekers, zal hij nog een jaar koersen. Anders denk ik niet dat hij nog een jaar extra koerst om achter de feiten aan te lopen", stelt Yvan Van Mol (foto).

  Kan Boonen het WK winnen in 2016? "Dan moeten we eerst het weer afwachten. Tijdens de Ronde van Qatar in februari is het daar 23 graden, maar voor hetzelfde geld stijgt het kwik in september tot 38 graden. Dan krijg je een totaal andere wedstrijd."

  "Maar in een waaierkoers zoals in het voorjaar maakt hij zeker kans. En het parcours is helemaal anders dan Ponferrada vorig jaar."

  "Kwiatkowski iets te gespierd voor Tour"

  Met wereldkampioen Michal Kwiatkowski zal Etixx-Quick-Step nog mooie jaren beleven. Kan de 24-jarige Pool ook de Ronde van Frankrijk winnen?

  Yvan Van Mol: "Dat zal zeer moeilijk zijn. Daar weegt hij drie of vier kilo te veel voor. Met hetzelfde vermogen zal hij altijd minder snel bergop kunnen rijden. Hij is iets te gespierd ten opzichte van de zuivere klimmers. Uiteraard kan hij wel ritzeges en de groene trui ambiëren."

  "Nu zijn de eendagswedstrijden prioriteit voor Kwiatkowski. Hij kan die allemaal winnen. We moeten heel voorzichtig met hem omgaan. We mogen zijn hoofd niet op hol laten brengen door het rondewerk. Ik denk dat hij een groot palmares moet proberen uit te bouwen in de koersen die hem het best liggen: de klassiekers."

  Persdag Etixx-Quick-Step in Calpe (Spa)