• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanhaezebrouck: "Ik haal mental coach bij AA Gent"

  Hein Vanhaezebrouck staat met AA Gent op de zesde plaats.

  AA Gent zet vrijdag toch een beetje met het mes op de keel een punt achter 2014. Hein Vanhaezebrouck trekt dan met AA Gent naar Kortrijk, zijn ex-club en tegenwoordig een stevige concurrent voor een plaats in Play-off I. Sporza polste bij de AA Gent-coach naar zijn gevoel na de moeilijke weken die AA Gent achter de rug heeft.

  AA Gent kende een heel sterk seizoensbegin, maar heeft door de 2 op 12 in de voorbije matchen de rol bovenin het klassement wat moeten lossen. "Ploegen die winnen, gaan vooruit. Ploegen die vergeten te winnen, blijven hangen of gaan zelfs achteruit", weet Hein Vanhaezebrouck.

  "We kunnen voor het eerst dit seizoen zeggen dat we niet meer op schema liggen. Of ik daar onrustig van word? Neen, dat mag ook niet. We brengen goed voetbal en hebben in veel matchen gedomineerd. Dat je het niet afmaakt, is één zaak. Dat je cadeaus geeft, is iets anders. Dat moet er uit."

  "Maar het is niet zo dat we niet meer fit zijn of niets meer brengen. Onze supporters reageren positief op ons voetbal, maar het zou nog beter zijn als er altijd drie punten mee gepaard gaan."

  AA Gent volgt in het klassement op 3 punten van Kortrijk en dat kloofje baart Vanhaezebrouck toch een beetje zorgen. "We moeten voor Nieuwjaar nog iets pakken. De verschillen zijn nu nog doenbaar, maar we moeten vermijden dat ze groter worden. Anders wordt het moeilijk om Kortrijk na Nieuwjaar nog bij te benen."

  "Net voor de winterstop uit de top 6 vallen, zou niet aangenaam zijn. Maar Kortrijk is een volwaardige kandidaat voor Play-off I. Ook Charleroi doet mee. Je moet er dus rekening mee houden dat er grote clubs zullen sneuvelen. Het wordt nog een lange strijd met veel ploegen voor die laatste tickets."

  "Mental coach zal meerwaarde zijn voor spelers en staf"

  AA Gent kreeg de voorbije maanden heel wat complimenten voor het frisse en aanvallende voetbal. "Maar voetbal is punten tellen. In het kunstschaatsen krijg je punten voor de schoonheid. Dan zouden wij wellicht bovenaan het klassement staan. Maar wij zijn voetballers", zegt Vanhaezebrouck.

  "Ik hoor wel veel lovende commentaren. Zelfs Jan Mulder is fan en dat wil toch iets zeggen. We spelen met lef, maar daar koop je niets mee als je dat niet vertaalt in punten. We moeten iets meer realisme in ons voetbal krijgen."

  Betekent dat dan dat Vanhaezebrouck iets aan zijn tactiek zal veranderen? "Je kunt doen zoals andere ploegen: niet goed spelen, maar met wat meeval toch punten pakken. Maar dat is niet onze stijl. Dat ligt mijn spelers niet. Het zou niet verstandig zijn om plots alles te veranderen. Maar ik blijf mijn spelers steunen. Wat ze al gebracht hebben, is top."

  Hoe dan ook, Vanhaezebrouck grijpt toch in. Met Eva Maenhout haalt hij een mental coach bij de groep. "Voetbal gaat niet alleen over fysieke en tactische aspecten, maar ook het hoofd en het gevoel zijn belangrijk. Als het in je bovenkamer niet goed zit, dan vertaalt zich dat op je fysieke arbeid."

  "Ik ben altijd voorstander geweest van een mental coach. Bij KV Kortrijk heb ik dat niet gedaan, ook al omdat de middelen er niet waren. Bij AA Gent is dat anders. Ik had al met veel mental coaches gesproken, maar bij hen wist ik meteen dat het niets zou worden. Nu heb ik wel een goed gevoel. Eva zal een meerwaarde zijn voor de spelers en de staf."