Ga naar de inhoud

Basketbalmecenas Vanmoerkerke (90) overleden

 di 9 december 2014 16:09
Rudolf Vanmoerkerke was jarenlang de drijvende kracht bij Oostende.
Rudolf Vanmoerkerke is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij vergaarde een fortuin in de toerismesector, met Sunair. Een deel van dat vermogen stak hij in basketbalclub Oostende, waar hij ruim 30 jaar voorzitter was. Zo lag hij aan de basis van de succesperiode in de jaren 80 en 90 met toppers als Rik Samaey en Jon Heath.

Voor Rudolf Vanmoerkerke naam maakte in de sportwereld, stampte hij al een succesvol zakenimperium uit de grond. Vanmoerkerke raakte bekend met reismaatschappij Sunair, een bedrijf dat hij in 1968 kocht toen het in slechte papieren zat.

Zes jaar later werd de reisgroep Sun International opgericht, dat jarenlang een belangrijke speler was in de reissector in België. Hij was ook de eigenaar van de recreatiedomeinen Sun Parks.

Vanmoerkerke heeft vooral ook een prominente rol gespeeld in de opmars van BC Oostende in het Belgische basketbal. Hij was midden de jaren 60 de drijvende kracht achter een fusie tussen twee Oostendse clubs. Onder zijn bewind groeide BC Oostende uit tot een van de meest succesvolle clubs in België.

Tussen 1981 en 1986 pakte de club zes landstitels op een rij. Bij zijn afscheid na 31 jaar als voorzitter, in 2001, stond de teller op negen titels en tien bekerzeges. Enkele jaren geleden werd hij door de club nog gehuldigd.

Oostende zal zaterdag voor de topper tegen Charleroi een minuut stilte in acht nemen ter nagedachtenis van "Mr. V".

Samaey: "Als voorzitter stond hij heel dicht bij de ploeg"

Rik Samaey, tienvoudig speler van het jaar, heeft de glorieperiode van Oostende midden de jaren 80 vanaf het veld meegemaakt. Hij prijst de verdiensten van Vanmoerkerke voor de club. "Bij de komst van Vanmoerkerke betekende Oostende niets op nationaal vlak", zegt Simaey aan Sporza.

"Eind jaren 70 heeft hij met de inbreng van Amerikaanse coaches voor een ommezwaai gezorgd, met als beloning een eerste titel in 1981. Oostende is uitgegroeid tot een vaste waarde, die zoveel jaren later nog altijd bovenaan staat."

"Vanmoerkerke heeft ook voor meer professionalisme gezorgd. Theo Maes had dat geïntroduceerd bij RC Mechelen, maar Vanmoerkerke is heel snel gevolgd. Hij hechtte misschien wel iets te weinig belang aan Europese competities. De focus lag altijd op België."

"Als voorzitter was hij iemand die heel dicht bij de ploeg stond, hij volgde vaak de trainingen. Als het minder goed ging, kwam hij ook regelmatig in de kleedkamer om de ploeg op zijn manier te motiveren. Vooral de laatste twee zinnen waren altijd zeer goed, want dat ging over extra premies. Daar was het de spelers om te doen."

"Vanmoerkerke was iemand die duidelijk liet merken dat hij de baas was. "There's only one captain on the ship" was een uitdrukking die hij frequenteerde. Hij omschreef zichzelf graag als een basketbalkenner. Hij wist wel hoe het spelletje in elkaar zat, maar zijn grootste kwaliteit was dat hij de juiste mensen op de juiste plaats kon zetten."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.