• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Bergen: "Hebben snel 1,5 miljoen euro nodig"

  Bergen-voorzitter Domenico Leone.

  Tweedeklasser Bergen zit op zwart zaad. De club is dringend op zoek naar 1,5 miljoen euro, anders is een faillissement onafwendbaar. Voorzitter Domenico Leone en manager Pierre François luiden de alarmbel.

  Bergen tuimelde vorig seizoen uit de Jupiler Pro League. In tweede klasse moet de club het met een pak minder inkomsten doen, ook omdat voorzitter en geldschieter sinds jaren Domenico Leone de geldkraan heeft dichtgedraaid.

  "In deze tijd kan ik het tegenover mijn bedrijf niet meer verantwoorden om geld te blijven pompen in de club, ook al heb ik dit seizoen nog een financiële injectie van 420.000 euro gedaan. En ik heb ook nog wat uit eigen zak betaald. Maar dat is nu voorbij", zegt Leone.

  "De club is dringend op zoek naar een of meerdere investeerders, anders zal het snel afgelopen zijn. We zullen wel niet in zee gaan met iemand die niet geloofwaardig is. We gaan geen illegale zaakjes doen. Voorlopig is er geen betrouwbare kandidaat."

  "Ik had niet verwacht dat de inkomsten zo laag zouden zijn dit seizoen. Er hebben ook enkele trouwe sponsors afgehaakt. Op dit moment hebben we niet eens een shirtsponsor. Niemand wil de club helpen."

  "Lonen van november zijn betaald, maar volgende maand?"

  Manager Pierre François benadrukt wel dat Bergen niet met een financiële krater zit. "Dit is een gezonde club, gezonder kan niet. Bergen draagt geen enkele schuld mee. Ik blijf ervan overtuigd dat deze club een mooie toekomst heeft, als we deze hindernis kunnen overwinnen", zegt François.

  Als Bergen geen schulden heeft, waar schuilt dan het probleem? "Dit seizoen verwachten we 1,8 miljoen euro aan inkomsten. En ondanks enkele serieuze budgettaire inspanningen zullen de uitgaven rond 3,3 miljoen euro schommelen. Dan is de rekening snel gemaakt", legt François uit.

  Bergen is dus op zoek naar 1,5 miljoen euro. "We staan open voor elke oplossing, maar we zullen de club niet overlaten aan iemand die de toekomst niet kan garanderen. Ook de terugkeer van enkele sponsors of nieuwe sponsors zouden Bergen nog kunnen redden."

  Wat met de gouden parachute van 1,5 miljoen euro die de club ontving van de Pro League na de degradatie? "Die hebben we aan het begin van het seizoen al opgebruikt om de schulden van vorig seizoen te vereffenen", zegt François.

  "Het is echt crisis nu. In tweede klasse zijn er geen inkomsten uit tv-gelden. Het moeilijke economische klimaat in deze regio helpt ons ook al niet. De lonen van november zijn wel nog tijdig betaald, maar het is niet zeker of dat volgende maand ook zo zal zijn."