• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandegoor: "Valverde is de man van 2014, OPQS de ploeg"

  Vandegoor: "Op zijn 34e is Valverde de beste renner van het seizoen."

  Het wielerseizoen zit erop. Sporza-journalist Christophe Vandegoor blikt aan de hand van de statistieken (beste renner, meeste zeges, meeste kilometers en meeste teamzeges) nog een laatste keer terug. "Op zijn 34e is Valverde nog de beste renner van het seizoen, straf." Hij geeft ook een pluim aan Omega Pharma-Quick Step: "Niemand kan tippen aan hun collectief."

  Beste renner - "Valverde blijft mij verbazen"

  Volgens de puntenverdeling die Cycling Quotient (de oude UCI-telling) hanteert en in het WorldTour-klassement is Alejandro Valverde (foto) de beste renner van het seizoen. Geen verrassing voor Vandegoor. "Valverde is ook mijn nummer 1. Hij is de man van het wielerjaar."

  "Hij was er al bij in het begin van het seizoen. Hij doet mee in Dwars door Vlaanderen en wint de Waalse Pijl. Daarna scoort hij nog in de Tour én de Vuelta. Zijn elf overwinningen hebben eigenlijk het meeste waarde."

  "Hij is ondertussen al 34, maar hij blijft verbazen. Hij is nu bijna beter dan voor zijn Fuentes-periode. Daar kan je vraagtekens bij plaatsen natuurlijk. Het is vreemd, maar Valverde is wel uitzonderlijk getalenteerd. Daar zullen we het maar bij houden."

  Meeste zeges - "België heeft nog altijd maar twee winnaars"

  "Dat Greipel bovenaan staat met zestien overwinningen legt eigenlijk de zwakke plek van Lotto-Belisol bloot. Ze hebben maar één afwerker. Bovendien zijn die 16 zeges ook niet de allergrootste overwinningen."

  "De eerste vijf zijn trouwens allemaal sprinters. Dat is logisch. In kleine rondes kunnen die plots een paar keer winnen. De eerste Belg is Gilbert (foto). Dat verbaast me helemaal niet. Ik zeg het nu al een paar jaar. België heeft maar twee winnaars: Gilbert en Boonen."

  "Hoe graag we Greg Van Avermaet en Sep Vanmarcke ook zouden zien winnen, voorlopig lukt het niet. Als ze dan eens een zege boeken, zijn het nooit echt grote klassiekers. Ze zijn niet sluw genoeg, maar dat is een kwestie van tijd. In de Ronde van Vlaanderen laten ze zich bijvoorbeeld te makkelijk in de luren leggen door Cancellara. Echte monumenten blijven voorlopig de speeltuin voor Gilbert of Boonen."

  Meeste koerskilometers - "Aangenaam verrast door Keukeleire en Armée"

  "Bovenaan vinden we logischerwijs de man van de grote rondes, Adam Hansen. Hij reed ze alle drie en dan zit je al aan 10.000 kilometer. Dat Tom Veelers nog meer meters maakte, dat wist ik niet."

  De eerste Belg, Greg Van Avermaet, vinden we terug op de derde plaats. "Greg koerst altijd graag en veel. Dit jaar deed hij daar ook nog eens de Ronde van Frankrijk bij. Dan zijn deze cijfers logisch. Dat Jens Keukeleire (foto) en Sander Armée zo hoog staan, dat verrast me. Dat zijn dingen waar je niet meteen op let doorheen het seizoen. Het zijn nog niet de oudste renners, dus dat is wel knap."

  "Wat ook meteen opvalt, is dat dit niet echt grote namen zijn. Het zijn bijna allemaal werkmieren, ze reden in dienst van hun kopman. Wat dan wel opvalt, is dat Omega Pharma-Quick Step alles goed gespreid heeft. De mannen uit hun sprinttrein vinden we zelfs niet in de top 15. Dat is bij Giant-Shimano helemaal anders met Veelers, Timmer en De Kort."

  Meeste teamzeges - "Niemand kan tippen aan het collectief van OP-QS"

  André Greipel boekte individueel dan wel de meeste zeges,Omega Pharma-Quick Step behaalde als ploeg de meeste overwinningen: 62 stuks. "OP-QS heeft weinig sukkelaars in de ploeg, bijna iedereen kan winnen."

  "Ze hebben Cavendish, Boonen, Kwiatkowski, Martin, Meersman, Terpstra, enzoverder. Bijna de helft van hun dertig renners won een koers. Dat is een ongelooflijke weelde. In de breedte is OP-QS zeker de beste ploeg. Niemand kan tippen aan hun collectief."

  "Cannondale staat laag omdat Sagan veel minder wint dan vorig jaar. Ook Trek valt tegen, maar dat was te verwachten. Dat is geen winnaarsploeg. Eigenlijk hebben ze alleen maar Cancellara. Lotto-Belisol staat nog verrassend derde, maar dat geeft een vertekend beeld. Ze wonnen dan wel, maar nooit echt een monument."