• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Waar win of verlies je de Ironman? Luc Van Lierde laat het je zien

  Luc Van Lierde won de Ironman van Hawaï in 1996 en 1999.

  Om 18.25u verdedigt Ironman Frederik Van Lierde zijn titel in Hawaï. Zijn coach en tweevoudig winnaar Luc Van Lierde legt uit waar de cruciale punten liggen op het parcours in Hawaï. In de oceaan, in Waikoloa na 60 kilometer fietsen en in het "Energy Lab" op 14 kilometer lopen van de finish.

  Start: 3,8 km zwemmen

  Luc Van Lierde: "In de oceaan wordt al het verschil gemaakt tussen de goede en de minder goede zwemmers. De beteren zullen de gashendel snel opendraaien. De mindere zwemmers moeten de schade proberen te beperken tot 3 à 4 minuten."

  Waikoloa: na 60 km fietsen

  Luc Van Lierde: "Als je hier al een trap te veel hebt gedaan, zal je tijd verliezen in de terugrit. Heen moet je meestal al tegen de wind inbeuken, maar als je terug fietst kan de wind gedraaid zijn. Zo kan een achterstand van 2 minuten hier oplopen tot 8 minuten."

  Energy Lab: nog 14 km lopen

  Luc Van Lierde: "Na 180 kilometer fietsen moet je nog 42 kilometer lopen. En dat in de hitte bij temperaturen van mee dan 30 graden. Op 14 kilometer van de finish kom je uit bij het "Energy Lab", de plaats met het minste wind, maar wel met de meeste temperaturen."

  "Hier krijgen veel atleten last van krampen. Ze hebben te weinig gedronken of te weinig zout opgenomen. Hier worden de prijzen verdeeld."

  Finish op Ali'i Drive

  Luc Van Lierde: "Na 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km fietsen kom je aan de finish. Of je nu recreant bent, of professional: het geeft altijd een speciaal gevoel. Meer dan 2.000 triatleten zullen zichzelf Ironman kunnen noemen."

  Ironman triatlon in Hawaï

  •  3,86 kilometer zwemmen
  • 180,2 kilometer fietsen
  • 42,195 kilometer lopen

  Volg de Ironman vanavond/vannacht op de voet bij Sporza