• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Avermaet: "Podium als Valverde me niet ophoudt"

  Greg Van Avermaet: "Jammer dat Valverde de deur dichtdoet."

  De Belgen hebben collectief een goed WK gereden en speelden tot diep in de finale een rol. Greg Van Avermaet eindigde vijfde, Philippe Gilbert zevende. En Tom Boonen is blij met de wereldtitel van zijn ploegmaat Michal Kwiatkowski bij Omega Pharma-Quick Step. Lees hier de reacties uit het Belgische kamp.

  Gilbert: "Waarom reed de rest in de kopgroep niet mee?"

  Gilbert ging in de slotkilometers vol achter de ontsnapte Kwiatkowski in dienst van Van Avermaet, maar hij kreeg geen steun van zijn medevluchters Gerrans, Valverde, Breschel en Gallopin.

  "Onze tactiek was: gaan we met een grote groep naar de streep, dan trekken we de kaart van Boonen, met een kleine groep is het voor Van Avermaet", zegt Gilbert aan Sporza.

  "Toen Rodriguez op de slotklim ging, moest ik gaan. Ik zag dat Greg erbij was en heb niet veel getwijfeld. Ik weet dat Kwiatkowski heel sterk en snel is."

  "Maar ik stond er alleen voor. Ik begreep niet waarom de anderen van de kopgroep niet meereden. Op een WK telt toch alleen de eerste plaats."

  Van Avermaet: "Jammer dat Valverde me ophoudt"

  Greg Van Avermaet was de Belgische joker in de finale, maar hij kon geen perfecte sprint rijden. "Jammer dat Valverde de deur dichtdoet, want ik moest even inhouden. Anders zat de top drie er zeker in."

  "Gilbert heeft goed gewerkt, maar er was niet veel aan te doen. De anderen konden niet rapper en ik spaarde mij voor de sprint."

  "Kwiatkowski is de kampioen van de anticipatie. Hij was goed weg en reed een goeie wedstrijd."

  Boonen: "Vanaf morgen blij voor Kwia"

  Boonen zag zijn OP-QS-ploegmaat Kwiatkowski wereldkampioen worden. “Ik zit met een dubbel gevoel. Vandaag ben ik hier met de Belgische ploeg en ben ik teleurgesteld. Morgen rijden we weer in onze merkenteams en dan ben ik heel blij voor Kwiatkowski. Hij is een van mijn beste vrienden in de ploeg.”

  “We hebben vandaag goed gereden, maar we hingen toch altijd wat aan de rekker. Ik voelde halfweg koers al dat het voor mij kantje boord zou zijn, ook met dat slechte weer. Ik heb dat eerlijk tegen Greg gezegd. Ik heb dan geprobeerd om de ploeg te regisseren om te zorgen dat er goed afgewisseld werd.”

  “Maar de laatste ronde liegt niet. Ik wist dat als je op dat klimmetje nog iets in de tank had, je gebeiteld zat."

  Boonen had blijkbaar ook zijn aandeel in de zege: "Ik ben woensdag met Kwia gaan trainen en zei hem dat Polen bij slecht weer op kop moest rijden. En dat hebben ze gedaan."

  "Het gevolg is dat hij de hele dag op zijn gemak zat. En wij zaten wel goed, maar ietsje op de rekker. Zeker in de ronde waarin de Italianen doortrokken. We waren de ronde ervoor net gaan plassen. En het was moeilijk om op te schuiven, de hele koers eigenlijk. Als je een hele dag vooraan zit, zoals Kwiatkowski, spaar je natuurlijk krachten."

  Vanmarcke: "Heb me goed geamuseerd"

  Sep Vanmarcke liet zich na 200 km een paar keer vooraan opmerken bij vluchters of achtervolgers. "Ik heb mij goed geamuseerd in mijn eerste WK bij de profs."

  "Ik ben tevreden, al schoot ik misschien iets te vroeg in actie, maar ik zag Gilbert en Van Avermaet ook al springen rond mij."

  "Ik ben twee keer meegesprongen. Ik mocht niet op kop komen en volgde ook Martin, omdat die gevaarlijk was. Omdat ik al een paar keer mee was, eindigde ik zo goed en zo kwaad als het kon. Ik denk wel dat als ik kon wachten tot de finish, ik mee zou zijn. Maar je kunt natuurlijk niet met vier Belgen tegelijk sprinten."

  Vanmarcke kijkt al naar het WK van 2015 in Richmond, in de VS: "Ik heb de bondscoach gevraagd om daar te mogen opschuiven in de hiërarchie. Dat parcours ligt me meer. Ik heb dit jaar geen eisen gesteld om ervaring op te doen voor 2015."

  Bomans: "Bewezen dat we hecht team hadden"

  Het laatste woord is voor Carlo Carlo Bomans. "Ik ben tevreden van mijn groep over de manier hoe ze gereden hebben. Ze hebben gedaan wat moest."

  "We hadden een medaille verdiend en die had er ook ingezeten, want Greg werd een klein beetje ingesloten."

  Bomans zag een perfect WK van de Belgen, die uit beeld bleven tot het moest gebeuren. "Toen de Polen begonnen te rijden, stelde iedereen zich vragen. Vanaf toen zijn we beginnen mee te rijden met Wellens en Vanmarcke. Dat waren de afspraken."

  "In eerste instantie zouden we het daarna op Boonen spelen, als die over de berg geraakte, anders was het alles op Van Avermaet. En de jongens hebben dat perfect uitgevoerd."

  "Er werd vooraf veel onrust gezaaid of de Belgen wel een hecht team kunnen vormen met deze klasbakken. Dat hebben we bewezen. Boonen zegt Van Avermaet dat het niet voor hem zal zijn. En dat Gilbert de spurt aantrekt voor Van Avermaet hadden we deze week ook afgesproken."