• home
 • video
 • pas verschenen

  Toni Nadal: "Een mannelijke Daviscupcoach zou beter zijn"

  Toni Nadal is de oom en coach van Rafael Nadal.

  De aanstelling van Gala Leon als eerste vrouwelijke coach van het Spaanse Daviscupteam doet de wenkbrauwen fronsen bij Toni Nadal, de coach van Rafael Nadal. Volgens de trainer van de Spaanse nummer twee van de wereld zijn er grote verschillen tussen mannen- en vrouwentennis.

  Gisteren maakte de Spaanse tennisfederatie bekend dat Gala Leon de opvolgster wordt van Carlos Moya als Daviscupcoach. Leon is een ex-tennisster die tot nu sportief directeur was bij de bond, maar geen verleden heeft in het mannentennis. En net daar wringt het schoentje voor Toni Nadal.

  "Het is beter dat de kapitein van de ploeg iemand is met een achtergrond in het mannentennis", zei Toni Nadal vandaag op de Spaanse radiozender Onda Cero.

  "Ik heb niets tegen Leon. Ik ken haar kwaliteiten niet en ik hoop dat ze de job goed zal doen. Maar in theorie weet ze niets van mannentennis, want dat is niet hetzelfde als vrouwentennis. Als ze tien jaar ervaring zou hebben in het mannencircuit zou ik wel kunnen leven met de beslissing."

  In de Spaanse politieke wereld werd meteen gereageerd op de uitspraken van Toni Nadal. Volgens Alfonso Alonso, lid van de regeringspartij Partido Popular, is de aanstelling van Leon een goeie zaak omdat het vooroordelen tegengaat. Antonio Hernando van de socialistische partij noemde de uitspraken "seksistisch".

  Toni Nadal liet wel nog verstaan dat de aanstelling van Leon zijn pupil niet zal tegenhouden om opnieuw voor het Daviscupteam te spelen. De laatste keer dat Nadal voor zijn land speelde is al een jaar geleden.