• home
 • video
 • pas verschenen

  Lelangue: "Sportief verantwoordelijke voor WK 2016 in Qatar"

  John Lelangue was baas van Philippe Gilbert bij BMC.

  Meer dan een jaar na zijn vertrek als ploegleider bij BMC heeft John Lelangue de stilte doorbroken. "Ik had de steun van de kleedkamer niet meer", zegt de Belg over die periode in Le Soir. Vanaf december gaat hij aan de slag in Qatar als sportief verantwoordelijke voor het WK 2016 in de woestijnstaat. "Via Eddy Merckx kwam ik in Qatar terecht."

  Na zes jaar bij BMC was de houdbaarheidsdatum van John Lelangue verstreken in de zomer van 2013. Na een tegenvallende Tour - Cadel Evans werd 39e en Tejay van Garderen 49e - gingen de beide partijen uit elkaar.

  Nu pas spreekt hij voor het eerst: "Daarvoor had ik niks interessants te melden", klinkt het sereen.

  Lelangue komt nog even terug op zijn afscheid bij het team van onder meer Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet: "Het was niet voorzien, maar het was nodig. Als je de steun van de kleedkamer niet meer hebt - zoals dat in voetbaltermen heet - moet je je conclusies trekken."

  "Er was geen langetermijnvisie meer, geen uitdaging ook. Sommige renners waren geen 100 procent en er had zich een negatieve spiraal genesteld in het team. Blijven om te blijven diende tot niets."

  "Via Eddy Merckx in Qatar beland"

  Lelangue heeft de tijd genomen om een nieuwe uitdaging te vinden: "Ik praatte met verschillende teams, maar ik kreeg nergens een voorstel met een duidelijke visie. Ik wou niet ergens ploegleider zijn om gewoon ploegleider te zijn."

  De Belgische bondsvoorzitter Tom Van Damme nam ook contact op met de Brusselaar. "Een sportieve job bij de bond zou me wel liggen. Maar uiteindelijk ben ik via Eddy Merckx in Qatar beland."

  "Merckx komt vaak naar Monaco, waar ik woon. Toen we eens samen aan tafel zaten, heeft hij me verteld over het WK 2016 in Qatar. Hij is ambassadeur van de organisatie binnen de UCI. Ik zei hem dat als hij wat hulp kon gebruiken, ik mijn expertise graag ten dienste wou stellen."

  "Begin augustus kreeg ik dan een uitnodiging van sjeik Khalid, de voorzitter van de Qatarese wielerbond, die me een job aanbood."

  "Ik ben tien dagen naar Qatar getrokken, waar ik samen met Merckx rond verschillende thema's heb gewerkt. 80 tot 90 procent van mijn werk betreft het WK. Ik ben verantwoordelijk voor het sportieve aspect: van de creatie van het circuit, tot de organisatie van twaalf WK-koersen, tijdritten en jeugdwedstrijden inbegrepen."

  "Ga twee jaar in Qatar wonen"

  Maar er is meer: "Ik superviseer ook de Ronde van Qatar bij de mannen en de vrouwen en adviseer de nationale teams van Qatar. En ik coördineer de samenwerking met de UCI."

  "In december begint mijn job. Ik ga twee jaar in Qatar wonen, mijn vrouw gaat mee en kijkt er geweldig naar uit. Ik kom nog enkel naar Europa voor de vergaderingen van de UCI, om wedstrijden te bekijken en mijn familie te bezoeken."