• home
 • video
 • pas verschenen

  Vrouw moet Spaanse tennismannen temmen

  Gala Leon bereikte twee keer de achtste finales op Roland Garros.

  De Spaanse tennisfederatie heeft ex-speelster Gala Leon aangesteld als nieuwe Daviscupcoach. Ze moet de ploeg proberen uit het slop te halen. Carlos Moya gooit na een jaar al de handdoek in de ring wegens een gebrek aan medewerking van de topspelers.

  Tussen 2000 en 2011 wonnen de Spaanse mannen maar liefst vijf keer de Daviscup, maar de voorbije jaren ging het steil bergaf met de ploeg.

  De verloren partij in de barrages voor de Wereldgroep, tegen Brazilië, was voor coach Carlos Moya de druppel. "Pas wanneer de Daviscup weer een doel wordt voor de spelers, wil ik me opnieuw kandidaat stellen", zegt Moya, die nog maar één jaar kapitein was, maar tegen Brazilië niet kon rekenen op Rafael Nadal en David Ferrer.

  De aanstelling van Gala Leon is een verrassing, want het is voor het eerst dat een vrouw de Spaanse mannenploeg zal leiden. Tot nu toe was Leon sportief directeur bij de bond.

  Als speelster was Gala Leon geen topper. Ze speelde (en verloor) met Spanje wel de finale van de Fed Cup en haalde twee keer de achtste finales op Roland Garros, maar op de ranglijst schopte ze het nooit hoger dan de 27e plaats.