• home
 • video
 • pas verschenen

  Nys wint cross van Las Vegas eerst wel, dan niet en uiteindelijk toch

  Het is meteen bingo voor Sven Nys.

  De kop is eraf. De veldrijders hebben in Las Vegas hun eerste cross achter de kiezen. Sven Nys won de race om 7.30u onze tijd (22.30u lokale tijd), werd gediskwalificeerd omdat hij een drinkbus aannam op een plaats waar dat niet mocht, maar werd uiteindelijk toch nog in ere hersteld. "Het is een duur drankje geworden", kan Nys er nog mee lachen.

  Het wedstrijdverhaal valt in één zin samen te vatten: een zestiental renners rondenlang zij aan zij in een omvangrijke kopgroep, Sven Nys die het gaspedaal in de laatste ronde diep induwt en de concurrentie die plooit.

  Nys gooide de handen in de lucht en liet zich meteen na de finish nietsvermoedend fêteren door een groepje omstanders. Plotsklaps kreeg de Belgische kampioen echter te horen dat de jury hem wilde diskwalificeren, omdat hij in de eerste twee ronden een drinkbus aangenomen had in de materiaalpost, wat niet mag.

  Nys teende meteen naar de voorzitter van de wedstrijdjury, waar hij verhaal ging halen en zijn excuses aanbood voor het voorval. De jury besliste na rijp beraad Nys toch als winnaar uit te roepen en hem alleen een boete van 1.000 Zwitserse frank te geven.

  "Op het einde heb ik de hamer bovengehaald"

  De aanvankelijke diskwalificatie van Nys was een donderslag bij heldere hemel. Dat de jury wachtte tot na de wedstrijd om onze landgenoot te diskwalificeren, mag meer dan vreemd genoemd worden.

  Nys, door de Amerikaanse tv-commentator als de "Michael Jordan van de cross" bestempeld, liet het incident echter niet aan zijn hart komen en blikt met de nodige humor terug.

  "Het klopt dat ik die bidon aangenomen heb, zonder te beseffen dat ik een grote fout maakte of er voordeel uit haalde. Ze hadden voor de start wel verteld dat dat niet mocht, maar ik was iets te geconcentreerd en had een droge mond."

  "Toen de jury me wilde diskwalificeren, heb ik me verontschuldigd en zei ik dat ik mijn straf zou aanvaarden, maar dat het voor de cross geen goeie zaak zou zijn dat ik als winnaar over de streep reed en het publiek een andere winnaar op het podium kreeg."

  "Ik heb gevraagd of er geen andere regeling te treffen was en toen kwam die boete van 1.000 Zwitserse frank. Ik heb dus een duur drankje aangenomen in de materiaalpost (lacht)."

  "Trots dat ik deze wedstrijd gewonnen heb"

  Over de race zelf zegt Nys: "Het was zeker niet de gemakkelijkste wedstrijd, vooral door het weer (de warmte en vochtigheid, red). Het was een zeer gesloten koers. Op het einde heb ik de hamer bovengehaald en met één sterke demarrage het verschil gemaakt. Ik voelde me de sterkste."

  "Het was een fantastische sfeer om in te crossen. Het veldrijden leeft hier echt. Ik ben trots dat ik deze wedstrijd voor het tweede jaar op rij gewonnen heb en goed aan het seizoen begonnen ben. Ik blijf hier nog tot zaterdag en keer dan terug naar België. Ik heb dan nog een kleine week om te recupereren voor de eerste cross op Vlaamse bodem in Erpe-Mere."

  Tweets over de cross: