• home
 • video
 • pas verschenen

  Nipt meer Belgen dan buitenlanders in eerste

  Cercle kleurt Belgisch, Moeskroen helemaal Frans.

  Na de break voor de interlands en de transferdeadline gooien we graag eens enkele cijfertjes bij elkaar. Zo zien we dat Lierse de jongste ploeg is en vooral Cercle de Belgische kaart trekt. Een overzichtje van waar de spelers in eerste komen en hoe oud ze zijn.

  1. Cercle kleurt Belgisch, Franse vlag bij Moeskroen

  Niet onverwacht telt Moeskroen-Péruwelz het grootste aantal  buitenlanders in zijn kern. De club werkt samen met Rijsel en heeft 21 Fransen tegenover 7 Belgen in een selectie van 29 (met ook nog 1 Kroaat).

  Cercle Brugge is de meest Belgische club van de eersteklassers, met slechts 6 buitenlanders op 26 spelers. Bij KV Mechelen, Lokeren en Westerlo helt de balans ook duidelijk over naar de Belgische kant.

  Van de grote clubs teert Racing Genk het meest op buitenlanders, Anderlecht, Club Brugge en Standard hebben een evenwicht gevonden.

  Bron: Infostrada

  2. Belgen nipt in de meerderheid in de JPL

  Kijken we naar het totaalplaatje, dan zien we dat de Belgen met 230 spelers nog nipt het aantal buitenlanders (218) achter zich houden. In procenten is dat 51,33 tegenover 48,67.

  In januari konden we al vaststellen dat Fransen sinds 1998-1989 van alle buitenlanders het meest aan de slag zijn geweest in de Belgische competitie en dat is ook nu zo. Met 56 spelers laat Frankrijk eerste achtervolgers Servië (13), Nederland (12) en Brazilië (11) ver achter zich.

  3. Lierse en Anderlecht hebben jongste kern

  We legden ook eens de gemiddelde leeftijd per ploeg naast elkaar. KV Oostende komt daaruit als de meest ervaren ploeg, terwijl Lierse duidelijk de kaart van de jeugd trekt. Het gemiddelde in die ploegen scheelt bijna 5 jaar. Opvallend is dat ook Anderlecht een heel jonge kern heeft.

  4. Simons de oudste, Iseka de jongste

  De oudste speler in onze competitie is Timmy Simons, de Club-speler nadert zijn 38e verjaardag. De jongste speler is Aaron Leya Iseka, die nog 17 moet worden. Dat is de broer van Michy Batshuayi en hij draagt de kleuren van Anderlecht.