• home
 • video
 • pas verschenen

  "Eerste keer in 8 jaar zonder Albert... Niet leuk"

  Christophe Roodhooft duikt het veldritseizoen in zonder Albert.

  BKCP-Powerplus heeft woensdag zijn troepen voorgesteld, met als uithangbord belofte Mathieu van der Poel. "Maar de constante factor "Niels Albert" is weg", zucht ploegleider Christoph Roodhooft bij Sporza. Talent Van der Poel wil voor het veldritseizoen wel nog schitteren op de weg.

  De veldrijders staan te popelen om te spelen in de modder en het zand. Ook de BKCP-formatie heeft er zin in, maar moet het sinds dit seizoen rooien zonder kopman Niels Albert. Door hartproblemen ruilde hij de crossfiets voor een zitje als ploegleider bij Vastgoedservice.

  "Het wordt natuurlijk helemaal anders", zegt Christoph Roodhooft. "De constante factor "Niels Albert" is weg, waardoor we er in bepaalde crossen wat verweesd zullen bij rijden. Maar het leven gaat voort voor iedereen."

  Acht jaar reed Albert onder de vleugels van Roodhooft. Zijn overstap naar Vastgoedservice kwam dan ook hard aan bij zijn mentor. "Toch weiger ik om negatieve gevoelens vast te koppelen aan het vertrek van Albert. De postjes bij ons waren bezet, bij Vastgoedservice blijkbaar niet. Er kunnen geen twee hanen op een mesthoop liggen."

  "Het is de eerste keer in acht jaar dat er bij ons geen materiaal binnenkomt voor Albert. Dat is niet aangenaam. Of ik meer dankbaarheid verwacht had van Albert? Niels heeft zich tijdens zijn actieve carrière dankbaar genoeg getoond. Zijn titels in Koksijde en Treviso blijven onvergetelijke momenten."

  Bij BKCP ligt de weg nu open voor andere renners. Philipp Walsleben, Wietse Bosmans en David van der Poel delen het kopmanschap. Maar uitkijken doet Roodhooft vooral naar belofte en supertalent Mathieu van der Poel (19).

  "Qua capaciteiten zijn Albert en Van der Poel vergelijkbaar. In zijn beginjaren moest Niels wel opboksen tegen de sterkste Nys die er ooit heeft gereden. Dat is bij Mathieu wel anders. We zullen met Mathieu dus snel weer met champagne mogen spuiten."

  Van der Poel: "Als ik slecht rijd, zal het sneller opgemerkt worden"

  Christoph Roodhooft heeft dus vertrouwen in de capaciteiten van jonkie Van der Poel, maar wat denkt het jonge talent zelf over zijn nieuwe rol? "Ik voel dat ik wat opgeschoven ben in de pikorde en dat is toch wat jammer. Ik had de tijd gekregen om onder de hoede van Albert te groeien", legt de Nederlander uit bij Sporza.

  "Dat valt nu weg. Als ik slecht rijd, zal het sneller opgemerkt worden. Maar ik hoop dat het niet zo zal zijn. Misschien is er nu iets meer druk, maar die was er voordien ook al. Ik maak me niet echt zorgen. Als ik goed rijd, komt het wel goed."

  Van der Poel traint al enkele weken met zijn crossfiets en kijkt uit naar het nieuwe seizoen. "De Superprestige en losse crossen rijd ik bij de profs, de Wereldbeker en het WK zal ik afwerken bij de beloften. Ik vind het super dat ik op mijn leeftijd al kan rijden bij de profs. Dat motiveert me enorm om elke week in beeld te kunnen fietsen."

  Maar eerst heeft Van der Poel nog een belangrijke datum in zijn agenda aangekruist. Op vrijdag 26 september wil de wereldkampioen op de weg bij de junioren nu ook de wereldtitel op de weg bij de beloften veroveren. "Ik zal niet zeggen dat het louter een goeie training is, maar het is goed om de basis wat uit te breiden."

  "Fietsen op de weg is voor mij niet gewoon een voorbereiding op het crossseizoen. Ik rijd op de weg om te winnen. Ik koers niet gewoon om koersen te rijden en beter te worden. Het is altijd leuk om met een paar overwinningen het veld te kunnen induiken."

  Van der Poel lijkt dus van alle markten thuis, maar zet nog enkele jaren alles op het veld. "Maar op de weg heb ik ook de kans om mooie dingen te laten zien en dat is belangrijk. Misschien gaat dat wel zo goed omdat ik zonder druk kan rijden."