• home
 • video
 • pas verschenen

  Origi: "Ik besef het nog niet echt goed"

  Invaller Origi schonk België de drie punten.

  Divock Origi kroonde zich tot matchwinnaar van de Belgen. In de slotminuten schoot hij België naar de achtste finales. De held van het vaderland bleef rustig bij alle vreugde. "We gaan hier vooral als ploeg sterker uitkomen."

  Divock Origi, 19 jaar en 65 dagen, kroonde zich tegen Rusland tot de jongste doelpuntenmaker op dit WK. Hij is bovendien de eerste tiener die het doel vindt sinds Lionel Messi in 2006. Dat zijn adelbrieven waar je mee thuis kunt komen.

  "Dit is echt een heel speciaal moment in mijn carrière", vertelde Origi kort na zijn goal. "Het besef moet nog komen, maar het is fijn om hier het winnende doelpunt te scoren. Een goal in een mooi stadion als Maracana is leuk, maar de kwalificatie is het belangrijkst."

  "Die goal? Ik wou diepgang brengen en Eden volgde. Bij zijn actie haakte ik af en dan kon ik eigenlijk makkelijk afwerken. Hazard heeft het werk gedaan. Hij bewees dat hij een geweldige speler is. Die goal is belangrijk, maar we hebben als ploeg gespeeld. We gaan hier als ploeg ook sterker uitkomen."

  Had Origi ooit van dit moment durven dromen? "Neen, maar ik ben wel ambitieus. Ik probeer uit alles het maximum te halen en ben blij dat ik deze kans gekregen heb en dat de coach in me gelooft. Ik ben tevreden voor de ploeg en het land."

  Over de match zelf kunnen de Belgen wel niet echt tevreden zijn. "Er was ruimte, maar de Russen speelden het fysiek hevig. Daar hadden we problemen mee. Ik had zelf ook meer tijd nodig om in de match te komen. Maar die goal toont dat we mentaal sterk staan. We hebben ook getoond dat we veel talent hebben."

  De Bruyne: "Loop graag marathon als we dan winnen"

  • Kevin De Bruyne: "Fysiek was dit een enorm zware match. Voor mij geen probleem: laat mij maar een marathon lopen. Ik doe alles wat nodig is om de match te winnen. Ik denk dat ik Rusland ook pijn heb kunnen doen met mijn infiltraties. Organisatorisch staat het ook goed. We gaven weinig kansen weg. Dat moeten we zo houden. Dat de bank weer het verschil maakt? De bank is super, maar de andere spelers deden het afmatwerk. Het is geen toeval dat de Russen twee verdedigers moesten wisselen met krampen."
  • Axel Witsel: "We zijn door. Dat doet deugd. Het was een gesloten match, maar we hebben nooit de organisatie verloren en konden scoren op de tegenaanval. Hopelijk spelen we nu meer bevrijd."
  • Toby Alderweireld: "We waren goed gestart en hadden goeie momenten. Het was vooral belangrijk om de nul te houden en we weten dat we voorin altijd iets kunnen doen. De laatste tien minuten hebben we doorgedrukt. We kunnen beter en dat beseffen we ook. Maar we mogen trots zijn op die zes op zes."
  • Thomas Vermaelen: "Ik ben ontzettend blij met de kwalificatie, maar de blessure is minder. Ik heb niet zo'n goed gevoel bij mijn hamstrings. Ik ben geen kinesist en dus is het nog even afwachten. Maar we blijven hier nog wat langer, ik heb dus nog even tijd om te herstellen. Die zes op zes is in elk geval een heel goeie start. We mogen vanavond toch wat genieten."

  Courtois: "Trainer weet dat Hazard die flits heeft"

  Thibaut Courtois hield voor de 100e keer in zijn carrière de nul. “Dit was een heel moeilijke match. Rusland speelde goed georganiseerd en koos voor de tegenaanval. Dat konden ze in de eerste helft een paar keer uitbuiten", zegt de doelman.

  "We hebben geprobeerd om aan te vallen en kansen te creëren, maar de laatste pass was niet goed. Ik kreeg ook wat werk, maar het waren niet de moeilijkste ballen.”

  “In de tweede helft hadden beide ploegen het, misschien door de warmte, wat moeilijk. Er waren geen echte kansen meer. Maar dan komt die flits van Hazard en is er Origi met de goeie afwerking. Zo’n match moet je gewoon winnen en enkel de drie punten tellen.”

  Hazard speelde opnieuw een bleke match, maar maakte wel het verschil. "Hij heeft die flits waarmee hij een match kan veranderen. De trainer weet ook dat hij bepalend kan zijn en daarom blijft hij staan.”

  Romelu Lukaku zat ook niet in de match en liet zijn ontevredenheid duidelijk merken bij zijn vervanging. "Het is niet makkelijk voor hem. Hij is meer de targetspits die de bal in de voeten wil, terwijl Divock de ruimte zoekt. Maar in onze ploeg is de bank belangrijk. De concurrentie mag er zijn.”

  Hazard: "Het was geen goeie match"

  • Jan Vertonghen: "Vermaelen kreeg al in de opwarming een knietje en kreeg ook nog eens een kopstoot in de match. Ik had gelukkig goed opgewarmd voor de match. Ook Rusland speelde in blok, dat is iets wat we zelf hebben afgedwongen. Dan moet je niet verwachten dat je de mooiste match op het WK krijgt. Het was ook verschrikkelijk warm. Het was puffen. Maar daar hadden de Russen ook last van."
  • Eden Hazard: "Ik ben de man van de assist, maar meer valt er van deze match ook niet te onthouden. Het was geen goeie match. Het veld was droog en moeilijk om de bal te laten rondgaan. Het kan alleen maar beter nu. Ik zou bij dezen ook nog graag mijn vrouw en kinderen willen groeten. Ik mis ze. En gelukkige verjaardag, papa."
  • Dries Mertens: "De eerste helft ging goed. Iedereen heeft het goed gedaan. Als we snel hadden kunnen scoren, hadden we meer kunnen doen. Het is misschien wat jammer dat die goal maar op het einde valt, maar de drie punten zijn binnen."
  • Kevin Mirallas: "Ik voelde me goed bij die vrije trap en wachtte om te zien wat de keeper zou doen. Hij zette de stap en ik zag de opening. Ik had graag gescoord, maar het is niet zo erg, want we hebben gewonnen. Ik was wel wat gefrustreerd dat ik in de eerste match niet gespeeld heb, maar de coach kan maar drie spelers wisselen. Ik heb getoond wat ik kan, maar de anderen staan ook klaar."